Kineska obavještajna služba: Susret Xija i Bidena zavisi od iskrenosti SAD-a

Biden je izrazio razočarenje što Xi neće prisustvovati samitu lidera G20 u Indiji, ali je dodao da će ‘ići da ga vidi’, ne precizirajući kad bi to moglo da se desi.

Sljedeća prilika za susret dvojice predsjednika Xia i Bidena biće samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u San Franciscu u novembru (Reuters)

Kineska sigurnosna agencija smatra da mogući sastanak predsjednika Xi Jinpinga sa američkim kolegom Joeom Bidenom u San Franciscu kasnije ove godine zavisi od toga da li će SAD pokazati “dovoljno iskrenosti“, prenosi Tanjug.

“Da bi istinski ostvarili uspjeh ‘od Balija do San Francisca’, SAD  treba da pokaže dovoljno iskrenosti“, navelo je Ministarstvo državne sigurnosti na društvenoj mreži WeChat, aludirajući na posljednji sastanak Bidena i Xija na marginama samita G20 u indonežanskom odmaralištu Bali, u novembru prošle godine.

Kako navodi Reuters, nije jasno da li je to ministarstvo, koje je glavna kineska obavještajna agencija, upoznato sa planovima ili ima uticaja na razmatranja diplomatskih angažmana predsjednika Xija.

Biden je u nedjelju izrazio razočarenje što Xi neće prisustvovati predstojećem samitu lidera G20 u Indiji, ali je dodao da će “ići da ga vidi“, ne precizirajući kad bi to moglo da se desi.

Sljedeća prilika za susret dvojice predsjednika, koji žele da stabilizuju problematične odnose, bit će samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u San Franciscu u novembru.

Xi ne ide u New Delhi

Kineski predsjednik Xi Jinping neće putovati u Indiju na predstojeći samit G20, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu, prenosi Hina.

Ministarstvo nije reklo zašto Xi neće prisustvovati. Ovo je prvi put da je kineski čelnik otkazao sastanak G20.

On nije došao na sastanak G20 u Rim tokom pandemije korona virusa, ali je prisustvovao putem video veze.

Premijer Li Qiang predvodit će kinesku delegaciju, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica ministarstva Mao Ning.

Većina čelnika zemalja G20 sastat će se u subotu u New Delhiju na dvodnevnom sastanku.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada