Ukrajina daje novi život suvišnim njemačkim tenkovima

Uprkos svojim godinama, neki stručnjaci i njemački zvaničnici govore kako Leopardi 1A5 mogu biti korisna privremena sredstva.

Vojnici na tenku Leopard 1A5 tokom obuke u Klietzu (Reuters)

Uz glasan rad starih dizelskih motora, borbeni tenkovi iz doba Hladnog rata tutnjaju njemačkom ravnicom dok ukrajinski komandant naređuje svojoj jedinici da puca. Zadatak topnika je naciljati i pucati iz 105-milimatrskog topa na zelene mete udaljene skoro 1.400 metara, navodi se u tekstu New York Timesa.

„Petnaest od 17 je jako dobar rezultat“, govori potpukovnik Marco Maulbecker koji nadgleda tenkovsku obuku, govoreći o broju meta koje su pogodile posade u prvom pokušaju. „Sada moramo raditi na bržem pogađanju meta.“

Njemačko oklijevanje

U članku se dalje navodi kako je vježba – koordinirani napad – bila kulminacija šestosedmične obuke Ukrajinaca na najnovijem dodatku ratnom arsenalu njihove države – Leoparda 1A5, razduženih tenkova njemačke proizvodnje koje su Berlin i njegovi saveznici iz NATO-a obećali Kijevu ranije ove godine nakon višesedmičnog oklijevanja.

Tada je, piše autor, Njemačka bila na udaru kritika zbog oklijevanja da li da Ukrajini pošalje tenkove njemačke proizvodnje. Oklijevanje je bilo refleksija njemačke nezainteresiranosti da preuzme vojno vodstvo u Europi nakon Drugog svjetskog rata, ali i teret za njemačku vojsku koja je imala hronični problem sa manjkom finansija.

Nakon što su Sjedinjene Američke Države i drugi saveznici kazali kako će i oni poslati tenkove, Njemačka je pristala poslati do 18 modernih tenkova Leopard 2A6 Ukrajini. No, u konačnici je ogromni dio obećanih tenkova – više od 100 njih – bio prevaziđeni model Leopard 1A5 kojih je prvih 10 stiglo u Ukrajinu prošlog mjeseca.

„Leopard 1A5 je toliko star da su se njemački instruktori morali oslanjati na vojnike iz nizozemske i danske armije – gdje se ovaj model duže koristio – kao i na nekadašnje njemačke vozače tenkova koji su trenirali još 1980-ih i 1990-ih. Posljednji je put njemačka armija nekoga obučavala na ovom tenku još 2000. godine“, navodi se u tekstu.

Nastavlja se dalje kako su instruktori civili u 50-im i 60-im godinama života koji su morali pauzirati sa svojim drugim životnim obavezama kako bi pomogli u ovoj misiji. „Oni su bili jako važni da krenemo od same nule“, govori Maulbecker koji inače komandira bataljonom modernih tenkova.

Korisna privremena sredstva

Uprkos svojim godinama, neki stručnjaci i njemački zvaničnici govore kako Leopardi 1A5 mogu biti korisna privremena sredstva. Njihovi nasljednici, Leopardi 2A6, su daleko skuplji i mali broj doniranih Ukrajini morao je biti direktno izuzet iz redova njemačke vojske gdje vlada velika potreba za takvim borbenim mašinama.

„A samo zato što je star, Leopard 1A5 ne znači da nije efikasan, naravno kada se razduženi ponovo osvježe. Usporediv je, ali je superiorniji sa tenkovima T-72 sovjetske proizvodnje koje ukrajinske snage koriste“, ističe autor teksta.

Ovi tenkovi imaju sposobnost noćnog osmatranja, sistem stabilizacije naoružanja i mogu se voziti unazad, što se ne može reći za sve starije borbene tenkove koji su trenutno u akciji u Ukrajini, navodi brigadni general Andreas Marlow koji nadgleda njemački program obuke Ukrajinaca.

Marlow, koji je trenirao na ovim tenkovima kao mladi vojnik, ističe kako ovaj tenk, kada se koristi u pravom okruženju i na pravom terenu, može biti žestoko efikasan u borbi. Iako je generacijama iza modernih tenkova koje Kijev traži, Leopard 1A5 ima druge prednosti: lakši je za upravljati, održavati i održavati, dodaje on i kaže: „I kvantitet igra određenu ulogu.“

Obzirom na sporo planiranje i slabo finansiranje, njemačka vojska nije imala druge opcije kada je morala donirati značajan broj tenkova, ističe za New York Times Christian Moelling, vojni stručnjak iz Njemačkog vijeća za strane odnose.

„Ovi tenkovi Leopard 1 zaista nisu loša opcija“, ističe on.

U članku se navodi kako su mnogi ovi tenkovi bili u skladištima, nekorišteni, širom Europe sve dok Vlada Njemačke nije odobrila da budu dati Ukrajini. Potom su ih preuzeli proizvođači oružja, te ponovo ih opremili i osvježili, na račun Njemačke i njenih saveznika.

Šest sedmica obuke

Autor navodi kako je Leopard 1A5 inače nadograđena verzija starijih modela koji su pravljeni još 1960-ih, a dizajnirao ih je konzorcij u kojem je bio i Porsche. Krajem 1980-ih su nadograđeni, kao i 1990-ih, u vrijeme kada se njemačka vojska smanjivala po okončanju Hladnog rata.

Posljednja obuka, održana u bazi vojske bivše Istočne Njemačke u mjestu Klietz, 50-ak kilometara od nekadašnje granice NATO-a u vrijeme Hladnog rata, ključni je dio vojne pomoći Europske unije Ukrajini.

Njemačka, koja je drugi najveći donator direktne vojne pomoći Ukrajini, obučila je 6.300 od 10.000 ukrajinskih vojnika koje planira obučiti ove godine. Obuke uključuju pješadiju, snajperiste, artiljeriju i korištenje raznih većih sistema oružja koje Njemačka daje. Njemačka pomoć je dio EU programa po kojem je planirana obuka 30.000 ukrajinskih vojnika do kraja godine, piše New York Times.

U trenutnoj obuci učestvuje ukrajinski komandant tenka koji je imenovan samo po njegovom pozivnom kodu, Basista, u skladu sa ukrajinskim vojnim protokolima. On govori kako ga nije iznenadilo kada je vidio starije ljude među voditeljima treninga.

„U konačnici, ako je neko profesionalac, nije bitno koliko je star“, govori on.

Obnovljene tenkove na kojima su trenirali on i njegove kolege – jedna kohorta od približno 50 vojnika i komandanata – u Klietz su dovukli Danci koji su dali i dio finansija potrebnih za donaciju Leoparda 1A5. Još 132 tenka će naredne godine biti poslata u Ukrajinu.

„Ukrajina nam ne može odobriti više od šest sedmica obuke iz razumljivih razloga i mi pokušavamo to maksimalno iskoristiti“, govori general Marlow.

To znači kako posade treniraju šest dana u sedmici, ali se ne čini da im je to teško.

„Na sigurnom smo i mirnom mjestu, upravo ono što vam treba kada učite“, govori Basista po izlasku iz tenka, piše New York Times.

Izvor: New York Times

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada