Predsjednik Nagorno-Karabaha podnio ostavku zbog krize

Predsjednik sporne regije Nagorno-Karabag Araik Haratjunjan podnio je ostavku zbog nestašica hrane i goriva do kojih je došlo nakon gotovo jednogodišnje blokade te teritorije koju je uveo Azerbejdžan.

Haratjunjan, koji je predsjedavao u doba ratnog poraza 2020. godine, suočio se sa pozivima da se povuče, koji su intenzivirani od decembra (Reuters)

Predsjednik sporne regije Nagorno-Karabag Araik Haratjunjan podnio je u subotu ostavku zbog nestašica hrane i goriva do kojih je došlo nakon gotovo jednogodišnje blokade te teritorije koju je uveo Azerbejdžan.

Etnički Armen Haratjunjan je rekao da su ”teškoće u zemlji značajno umanjile povjerenje u vlast”, a kako prenosi Reuters, između redova je naveo da je činjenica što je bio na funkciji predsjednika bila prepreka u pregovorima sa Azerbejdžanom.

Nagorno-Karabah je međunarodno priznat kao teritorija Azerbejdžana, ali populacija od 120.000 ljudi, koju pretežno čine etnički Armeni koja tu živi, izborila je de facto nezavisnost nakon rata koji je započeo 90-tih godina, prenosi Tanjug.

Sporna regija

Azerbejdžan je 2020. ponovo zauzeo teritorije u i oko Nagorno-Karabaha, u drugom ratnom sukobu, nakon mirovnih pregovora kojima je predsjedavala Rusija.

Haratjunjan, koji je predsjedavao u doba ratnog poraza 2020. godine, suočio se sa pozivima da se povuče, koji su intenzivirani od decembra, kada je Azerbejdžan započeo blokadu koridora Lačin, jedinog kopnenog puta koji povezuje Nagorno-Karabah sa Armenijom.

Azerbejdžan negira da je uveo blokadu koridora Lačin i kaže da su dostupni alternativni putevi za snabdijevanje Nagorno-Karabaha preko teritorije Azerbejdžana.

Blokada je dovela do nestašice hrane, goriva i medicinskih zaliha unutar sporne regije.

Pored toga, Haratjunjan je imao i nesuglasica sa armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, koji je pokazao spremnost da potencijalno prizna Nagorno-Karabah kao regiju Azerbejdžana, što bi ugrozilo opstanak vlasti u toj regiji.

Izvor: Agencije