Američke sankcije turskim firmama zbog trgovine sa Rusijom

Kompanije su sankcionirane u sklopu šireg paketa mjera koji obuhvaća i ruski Avtovaz i dvije kompanije sa sjedištem u Finskoj.

Širi paket cilja i rusku industrijsku bazu, uključujući proizvođača automobila Avtovaz, te pomorski sektor i dobavljače tehnologije (Reuters - Ilustracija)

Kabinet američkog predsjednika Joea Bidena uveo je sankcije grupi turskih kompanija zbog poslova s Rusijom, u sklopu šireg paketa mjera koji obuhvaća i ruski Avtovaz i dvije kompanije sa sjedištem u Finskoj, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Sankcije ciljaju brodarske i trgovačke kompanije, optužene da su pomagale u popravljanju sankcioniranih plovila povezanih s ruskim Ministarstvom odbrane i za pomoć pri prijenosu “robe s dvojnom namjenom”, navodi se u saopćenju.

Sankcionirani su Margiana Insaat Dis Ticaret, zbog stotina pošiljki kažnjenim ruskim kompanijama koje su sastavni dio lanca opskrbe u proizvodnji vojnih dronova, te Demirci Bilisim Ticaret Sanayi, zbog isporuka senzora i mjernih alata u Rusiju.

Na udaru ruska industrijska baza

State Department uvrstio je na popis Denkar Ship Construction, zbog popravljanja brodova koji su označeni kao plovila kompanije povezane s ruskim Ministarstvom odbrane.

Kaznene mjere uvedene su i agenciji za brodogradnju sa sjedištem u Turskoj ID Ship Agency i njenom vlasniku, te CTL Limitedu, koji po State Departmentu posreduje i isporučuje elektroničke komponente američkog i europskog porijekla ruskim kompanijama.

Širi paket cilja i rusku industrijsku bazu, uključujući proizvođača automobila Avtovaz, te pomorski sektor i dobavljače tehnologije, kao i pogone za proizvodnju i popravak ruskih oružanih sustava.

Na popisu su i dvije logističke tvrtke sa sjedištem u Finskoj, Siberica Oy i Luminor Oy, zbog isporuka strane elektronike krajnjim korisnicima u Rusiji, navodi se u saopćenju Ministarstva finansija.

Izvor: Agencije