Amazonski domoroci upozoravaju da krčenje šuma vodi do velike katastrofe

Krčenje amazonskih šuma nije dobro za domorodačke narode, a bijeli čovjek mora razmisliti i sačuvati ono što je ostalo od Amazone, upozoravaju domoroci iz Brazila.

Domoroci iz Amazonije godinama se bore za očuvanje prirode i svog naroda (EPA)

Domorodački poglavica iz brazilske Amazone Raoni Metuktire tražit će od čelnika država regije na ovosedmičnom sastanku da pojačaju svoje napore za očuvanje prašume koja je ključna za opstanak njegovog naroda, ali i za globalnu klimu, prenosi Hina.

„Tražit ću od predsjednika da se obavežu na očuvanje šuma”, rekao je.

Kazao je da su se prijetnje prašumi smanjile otkako je Luiz Inacio Lula da Silva u januaru preuzeo dužnost brazilskog predsjednika, ali opasnost za starosjedilačke narode sada predstavlja brazilski Kongres u kojem poljoprivrednički lobi traži zakon kojim bi se okončalo daljnje priznavanje zemlje njegovih predaka.

Raoni je poglavica naroda Kayapo, domorodačke grupe koja živi uz rijeku Xingu na području gdje se ravnice savane susreću s amazonskom prašumom.

Nacionalni park Xingu, rezervat naroda Kayapo, s vremenom su okružile sve veće plantaže soje i farme za uzgoj stoke, čime dolazi do isušivanja rijeke koju zagađuju ilegalni rudari zlata.

„Krčenje amazonskih šuma nije dobro za domorodačke narode, a bijeli čovjek mora razmisliti i sačuvati ono što je ostalo od Amazone”, upozorio je.

Prijeti nestanak naroda

Osam zemalja Organizacije za ugovor o saradnji u Amazoniji (ACTO) sastat će se u utorak i srijedu u Belemu, gradu na ušću Amazone, kako bi pokušale sarađivati u borbi protiv krčenja šuma, pri zaštiti autohtonih naroda te poticanju održivog razvoja s obzirom na klimatske promjene.

Na sastanku će učestvovati i visoki dužnosnici iz SAD-a i Francuske.

Raoni je rekao da njegovi ljudi osjećaju utjecaj klimatskih promjena.

“Mnoge rijeke presušuju. Osjećamo veliku vrućinu i temperatura u selima je vrlo visoka, a kiše ima malo”, rekao je.

Raoni, za kojeg se vjeruje da ima 91 godinu, rekao je da su njegovi preci vjerovali da će jednog dana prestati kišiti te da će potom veliki požar progutati ljudsku rasu na Zemlji.

“Ovaj mit je poruka za vas bijele ljude. Morate shvatiti da ako ne sačuvate šumu, svi ćemo imati problema, svi!”, dodao je.

Izvor: Agencije