Poljska održava najveću vojnu paradu od Hladnog rata

Parada oružanih snaga odvija se na 103. godišnjicu poljske pobjede nad Sovjetskim savezom u Bitki za Varšavu,

Na paradi će učestvovati 2.000 vojnika iz Poljske i drugih članica NATO-a (EPA)

Najveća vojna parada od razdoblja Hladnog rata održava se u utorak u poljskom glavnom gradu Varšavi, a ta članica NATO-a nada se da će time poslati poruku Moskvi i glasačima uoči izbora u oktobru.

Ruska invazija na Ukrajinu je jačanje oružanih snaga učinila prioritetom poljske vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), a dok je predizborna kampanja u punom zamahu, demonstracija vojnog naoružanja pruža mogućnost da se poveća povjerenje u vladu kada je riječ o odbrani, prenosi Hina.

“Ova parada će biti drugačija od prethodnih; moći ćemo vidjeti kako napreduje postupak modernizacije opreme poljske vojske”, rekao je u nedjelju ministar odbrane Mariusz Blaszczak.

Parada oružanih snaga odvija se na 103. godišnjicu poljske pobjede nad Sovjetskim savezom u Bitki za Varšavu, a u njoj će učestvovati 2.000 vojnika iz Poljske i drugih članica NATO-a, koje će pratiti vojna oprema i 92 aviona.

Naoružanje koje će se moći vidjeti uključuje tenkove M1A1 Abrams, kupljene od Sjedinjenih Američkih Država, južnokorejske tenkove K2 i samohodne haubice K9 te lansere raketa HIMARS i sisteme protuzračne obrane Patriot.

Poljska proizvodi borbena vozila pješadije Borsuk i oklopne transportere Rosomak, koji će također učestvovati u paradi.

Opozicija: Ne politizaciji vojske

PiS, na vlasti od 2015. godine, tvrdi da će parada pokazati da obnavlja vojsku nakon više godina nedovoljnog ulaganja prethodne administracije.

Stranka se obavezala udvostručiti veličinu vojske i ove godine na odbranu potrošiti četiri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Opozicioni zastupnici u poljskom parlamentu tvrde da vlada koristi vojsku za vlastitu političku korist.

“Korištenje poljske vojske radi predizborne agitacije je sramota za PiS. Ne politizaciji vojske!”, napisao je na društvenim mrežama Michal Szczerba, zastupnik najveće opozicione stranke Građanske platforme (PO).

PiS je i dalje najjača stranka, prema većini anketa, ali je njeno vodstvo tijesno i vjerovatno neće osvojiti većinu.

Parlamentarni izbori u Poljskoj bit će održani 15. oktobra, a istovremeno s njima zemlja će održati nekoliko referenduma.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada