Izraelski kolumnist: Amerika se treba držati politike ‘štapa’ prema Izraelu

Tel Aviv nastavlja raditi šta hoće u smislu donošenja antidemokratskih zakona, pogroma nad Palestincima i politike aparthejda, a SAD ni prstom ne miče, piše Gideon Levy u listu ‘Haaretz’.

Nastavljaju se protesti protiv pokušaja vlade Benjamina Netanyahua da donese niz zakona koje demonstranti smatraju udarom na legitimitet i demokratiju (Reuters)

Izraelski analitičar Gideon Levy kritizirao je trenutnu američku politiku prema Izraelu, rekavši kako je vrijeme da Washington promijeni politiku prema vladi premijera Benjamina Netanyahua.

Smatra da treba zaustaviti politiku “mrkve” i preći na politiku “štapa”, u svjetlu protesta protiv reformi pravosuđa koje Netanyahu želi usvojiti.

Levy je u članku u izraelskom listu Haaretz napisao da je, nakon analiziranja razgovora između predsjednika Joea Bidena s Thomasom Friedmanom, američkim kolumnistom The New York Timesa (NYT), teško znati treba li plakati ili se smijati.

Može se plakati zbog nemoći i beskorisnosti supersile poput Sjedinjenih Američkih  Država kada je u pitanju njen štićenik. Izrael ili se smijati obrnutim ulogama slona i mrava.

Nastavljaju se protesti protiv pokušaja vlade Benjamina Netanyahua da donese niz zakona koje demonstranti smatraju udarom na legitimitet i demokratiju.

Istovremeno sve su glasniji pozivi da se odbije pridruživanje vojsci i obaveznoj rezervnoj službi.

Pogrom nad Palestincima i nastavka aparthejda

Levy je dodao da Washington izgleda nije naučio ništa o jedinom načinu na koji se može utjecati na Tel Aviv, a isto tako se čini da Izrael nastavlja obmanjivati velikog saveznika.

Objašnjava da je rezultat u oba slučaja isti, a to je da Tel Aviv nastavlja raditi šta hoće u smislu donošenja antidemokratskih zakona, vršenja “pogroma nad Palestincima i nastavka politike aparthejda”, a da SAD ni prstom ne makne.

Levy je rekao da Tel Aviv ne shvata ozbiljno optužbe i prijetnje Washingtona, ističući da je Biden vješt u hvaljenju izraelske demokratije, ali ne kaže ni riječi o tome šta će njegova zemlja učiniti ako Izrael ne odgovori na njegov apel.

Izrael je tokom godina naučio ignorirati takve poruke, pa bi Washington trebao  “početi pucati”, kako kaže američka izreka, da utječe na svog saveznika.

Levy je naglasio da je došlo vrijeme za ”štap”, nakon što se pokazao neuspjeh politike ”mrkve”.

Jasno je stavio do znanja da se bez “plaćanja cijene ništa neće promijeniti”.

Oni koji vjeruju da Izrael mora sam rješiti svoje probleme moraju priznati da je ovaj eksperiment propao i da je beznadan, kazao je.

Ističe da je supersila odgovorna za trenutnu stvarnost u regiji, stoga je intervencija njena dužnost.

Izraelski kolumnista kaže da Washington ima pravo podržati Tel Aviv, ali zašto za tu podršku ne postavi konkretne i jasne uslove.

SAD mora zaustaviti ‘isprazno brbljanje’

Kad god SAD želi izvršiti utjecaj, zna šta tačno mora uraditi, a to je zaustaviti “isprazno brbljanje“.

Planirano je da izraelski parlament kasnije u julu održi sjednicu na kojoj će se glasati o pravosudnoj reformi u drugom i trećem čitanju, a ako bude usvojena, postaje zakon.

Klauzula o ”načelu razumnosti” jedan je od proceduralnih alata koji su dostupni pravosudnom sistemu u Izraelu, posebno sudijama Vrhovnog suda, preko koje Vrhovni sud vrši sudsku kontrolu nad radom različitih grana izvršne vlasti, koju predstavljaju vlada, njena ministarstva i zvanični organi.

Pravosudne reforme će dati vladi šira ovlaštenja da imenuje sudije, a također će utjecati na imenovanje ministara.

S obzirom na to da Netanyahu uživa komotnu većinu u Knessetu, protivnici se nadaju da će novi val protesta pomoći da se nacrt zakona poništi prije konačnog glasanja sljedeće sedmice.

Izvor: Al Jazeera

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada