EU spremna da se ponovo angažuje sa Turskom, ali postavlja uvjete

Turska je službeni kandidat za pridruživanje EU već 24 godine, ali su pregovori o pridruživanju zastali od 2016. zbog zabrinutosti bloka zbog kršenja ljudskih prava i poštovanja vladavine prava.

Borrell s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock (EPA)

Ministri vanjskih poslova Evropske unije složili su se u četvrtak da bi blok trebao da se ponovo angažuje s Turskom, ali su postavili neke uvjete i nisu podržali pozive Ankare da oživi zamrlu kandidaturu za članstvo, prenosi Fena.

Turska je službeni kandidat za pridruživanje EU već 24 godine, ali su pregovori o pridruživanju zastali od 2016. zbog zabrinutosti bloka zbog kršenja ljudskih prava i poštovanja vladavine prava.

Ali, 10. jula turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, u neočekivanom potezu, pozvao je na ponovno otvaranje pristupnih pregovora Ankare, povezujući tu ideju s turskim odobravanjem kandidature Švedske za pridruživanje NATO vojnom savezu.

„Razgovarali smo o tome kako da se ponovo angažujemo s Turskom“, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova bloka u Briselu.

Recipročan interes

Uvjereni smo da postoji recipročan interes za razvoj jačih odnosa između Turske i Evropske unije, dodao je.

Ali je napomenuo da EU želi da i Turska pokaže pomake, posebno po pitanju Kipra, člana EU, na čiji je sjeverni dio Truska izvršila invaziju 1974. godine i od tada je pod okupacijom.

„Rješavanje pitanja Kipra u skladu s relevantnim rezolucijama Ujedinjenih naroda bit će ključno u ovom ponovnom angažmanu s Turskom“, rekao je Borrell.

„Također, bit će od suštinskog značaja očuvanje osnovnih sloboda i vrijednosti definisanih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, čiji je dio Ankara“, naglasio je on.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada