Stoltenberg: ‘Smrtonosna’ pomoć Kine Rusiji bila bi historijska greška

Generalni sekretar NATO-a je ocijenio da bi po okončanju rata ukrajinske snage trebale imati ‘najviši mogući’ stepen saradnje s Alijansom.

Prvi čovjek NATO-a upozorio je na opasnost kineske pomoći Rusiji (Reuters)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu kako bi bilo kakva “smrtonosna pomoć” Kine, kojom bi snadbjela Rusiju za rat u Ukrajini, bila “historijska greška”, koja bi imala velike posljedice.

Na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a u Briselu, poslije sastanka ministara vanjskih poslova Alijanse, rekao je da je budućnost Ukrajine u euroatlanskoj porodici i poručio da će NATO nastaviti podržavati i Gruziju, Moldaviju i Bosnu i Hercegovinu.

Ocijenio je da članstvo Ukrajine u Alijansi mora biti zasnovano na nezavisnosti zemlje i njenoj demokratiji te dodao da su ti aspekti ugroženi zbog ruske invazije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Stoltenberg je kazao da bi po okončanju rata ukrajinske snage trebale imati ”najviši mogući” stepen saradnje s Alijansom.

‘Putinovo prazno obećanje’

Rekao je da bi ukoliko bi ruski predsjednik Vladimir Putin pobijedio u Ukrajini to poslalo opasnu poruku “autoritarnim zemljama širom svijeta”.

Komentirajući najavu Rusije da će postaviti taktičko nuklearno naoružanje u Bjelorusiji, on je ocijenio da je zajednička izjava Kine i Rusije, sa pozivom da države ne raspoređuju nuklearno oružje van svojih granica, bila ”prazno obećanje”.

Kazao je da bismo ”svi trebali pažljivo pratiti ono što Rusija radi”, ali je dodao da NATO do sada nije vidio nikakve znake da se u Moskvi pristupilo realizaciji te Putinove najave.

Stoltenberg se potom osvrnuo i na pristupanje Finske NATO-u te istakao da su članice Alijanse, nakon što su prihvatile ulazak Finske, saglasne da bi Švedska trebala postati njihov saveznik što je prije moguće.

Izvor: Agencije