FBI: TikTok se može koristiti za manipulaciju podacima

Senator Marco Rubio kaže da je ova aplikacija ‘jedan od najvrijednijih alata za nadzor na planeti’, pomoću koje se mogu prikupljati podaci i manipulirati informacijama.

Aplikacija TikTok je bila pod revizijom vladinog Komiteta za strana ulaganja u SAD-u (Reuters)

Direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Christopher Wray izjavio je da bi se aplikacija TikTok mogla koristiti za kontrolu podataka i softvera na milionima uređaja u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i za podsticanje narativa o podjeli Amerike, dok bi čak i obavještajne službe potencijalno propustile takvu manipulaciju.

”Nismo sigurni da bismo vidjeli neke od vanjskih znakova da se to dešava. To je alat koji je u krajnjoj liniji pod kontrolom kineske vlade i za mene predstavlja razlog za zabrinutost o nacionalnoj sigurnosti”, rekao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Bloomberg.

Republikanski senator Marco Rubio ocijenio je da je TikTok ”jedan od najvrijednijih alata za nadzor na planeti” i naveo da se pomoću nje mogu prikupljati podaci i manipulirati informacijama.

Moguća i zabrana TikToka

”Oni tako mogu trovati umove i ubacivati smeće u umove miliona ljudi. Ovo je značajna prijetnja za nacionalnu sigurnost zemlje, s kakvom se nismo suočili u prošlosti”, kazao je Rubio.

Ranije ove sedmice je administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena pružila podršku dvopartijskom zakonu koji bi predsjedniku mogao dati ovlaštenje da zabrani TikTok, što bi moglo ubrzati rješavanje problema privatnosti oko popularne aplikacije.

Aplikacija TikTok je bila pod revizijom vladinog Komiteta za strana ulaganja u SAD-u, odnosno Cfius, i očekuje se da bi uskoro mogla biti zabranjena na federalnim uređajima.

”Najbrži i najtemeljniji način za rješavanje bilo kakvih zabrinutosti za nacionalnu sigurnost u vezi s TikTokom je da Cfius usvoji predloženi sporazum, na kojem smo radili s njima skoro dvije godine”, ocijenila je glasnogovornica TikToka Brooke Oberwetter.

Izvor: Agencije