Lavrov posjetio Sudan zbog diplomatskog pritiska u afričkom Sahelu

Lavrov je doputovao u Kartum u želji da ojača ekonomske veze dvije zemlje, posebno u infrastrukturi.

Lavrov se u Sudanu sastao s čelnicima ove zemlje na turneji kojom želi proširiti ruski utjecaj na Afriku ((EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u četvrtak se sastao sa zvaničnicima u Sudanu, u sklopu afričke turneje kojom se želi proširiti ruski utjecaj u vrijeme kada zapadne zemlje pokušavaju izolirati Moskvu sankcijama zbog rata u Ukrajini.

Lavrov je doputovao u Kartum kasno u srijedu u želji da ojača ekonomske veze dvije zemlje, posebno u infrastrukturi, objavila je državna novinska agencija SUNA. Lavrovova turneja je uključivala i Irak, Mauritaniju i Mali, a prošle sedmice je posjetio i Južnu Afriku.

Sudan je bio uskraćen za milijardu dolara međunarodne finansijske pomoći nakon što su vojni lideri 2012. godine zbacili prelaznu vladu koju podržava zapad.

Borba za interese

U isto vrijeme kada su primale Lavrova, sudanske vlasti su ove sedmice ugostile predstavnike Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske, koji podržavaju pregovore o formiranju nove demokratske civilne vlade u Sudanu.

Upravni vojni savjet Sudana ranije je razmatrao da dozvoli Rusiji da otvori pomorsku bazu na obali Crvenog mora, strateškoj regiji u kojoj se zemlje Zaljeva i Turska također bore za utjecaj.

Al Jazeera nije mogla odmah utvrditi je li baza bila na njegovom dnevnom redu tokom posjete.

Zapadne zemlje su zabrinute zbog širenja utjecaja Rusije u afričkom Sahelu i njegovim pograničnim regionima.

Izvještavajući iz Kartuma, Al Jazeerina Hiba Morgan rekla je da je planirana posjeta dio rastućih veza između Sudana i Rusije u posljednjih nekoliko godina.

“S Rusijom koja je izrazila interes i potpisala memorandum o razumijevanju sa prethodnom prelaznom vladom Sudana za izgradnju pomorske baze duž istočne obale i njenom željom da investira”, rekla je ona.

Morgan je istakla da su mnogi analitičari i posmatračke grupe bili kritični prema tom potezu, rekavši da je Rusija zainteresovana za razvoj sopstvenih interesa, a ne za širenje ekonomske moći Sudana.

Wagner grupa

Zapadne diplomate i zvanični izvori rekli su da je ruski privatni vojni poduzetnik iz Wagner grupe radio u Sudanu na proširenju eksploatacije zlata, između ostalih aktivnosti.

Sudansko ministarstvo vanjskih poslova ranije je negiralo prisustvo Wagnera, koji je u vlasništvu Jevgenija Prigožina, saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Lavrov je u Kartumu trebao da se sastane sa mandatarom za ministra vanjskih poslova Alijem al-Sadekom, kao i sa drugim zvaničnicima, saopštila je SUNA.

Govoreći iz Moskve, Dmitrij Trenin, član Vijeća za vanjsku i odbrambenu politiku Rusije, rekao je da ruska turneja po Africi odražava njen interes za jačanjem vojnih, sigurnosnih i ekonomskih veza u regionu.

„Sovjetski Savez je imao veoma širok spektar kontakata u Africi. Prvi put od raspada Sovjetskog saveza, u Moskvi se priznalo da je Afrika predugo zanemarena i da zaslužuje mnogo više pažnje nego što joj se pridaje. Rusija pokušava da promoviše sigurnosnu pomoć, ekonomske i obrazovne projekte“, rekao je on.

Rusija jača veze u Africi

„Glavni razlog zainteresovanosti Rusije za Afriku je potres koji je uništio odnose Rusije sa Evropom i širim Zapadom. Uz hibridni rat između Zapada i Rusije, države na Bliskom istoku, Africi i Aziji se smatraju najvažnijim i jedinim ruskim partnerima“, rekao je Trenin.

Sudan je tražio rusku podršku u posljednjim godinama prije nego što je bivši predsjednik Omar al-Bashir svrgnut u pobuni 2019.

Prije puča prije 15 mjeseci, civilne sudanske stranke koje su dijelile vlast s vojskom nakon al-Bashirovog svrgavanja uspostavile su bliže veze sa Zapadom.

Zamjenik lidera Sudanskog upravnog vijeća i šef njegovih moćnih paravojnih snaga za brzu podršku (RSF), general Mohamed Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemedti, posjetio je Rusiju dan prije invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. i izrazio otvorenost za otvaranje ruske baze.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada