Katarski emir: Ne dozvoliti Izraelu da slobodno ubija u Gazi

Neodrživo je davati Izraelu bezuvjetno zeleno svjetlo i dozvolu da slobodno ubija, niti je održivo ignorirati realnost okupacije, opsade i naseljavanja, rekao je Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani.

Katarski emir pozvao je međunarodnu zajednicu da suzdrži Izrael u njegovoj borbi protiv Hamasa, kazavši kako izraelskim snagama ne treba dati zeleno svjetlo za bezuvjetno ubijanje u opkoljenom Pojasu Gaze.

U uvodnom govoru na godišnjem zasjedanju Vijeća Šura u utorak, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani također je rekao kako je nastavljanje rata je opasna eskalacija koja prijeti regiji.

‘Dvostruki standardi’ međunarodne zajednice

“Želimo reći: što je dosta – dosta je. Neodrživo je davati Izraelu bezuvjetno zeleno svjetlo i dozvolu da slobodno ubija, niti je održivo ignorirati realnost okupacije, opsade i naseljavanja”, rekao je.

Emir je osudio nasilje nad nevinim civilima na obje strane, ali je i optužio međunarodnu zajednicu za “dvostruke standarde”, rekavši da se “ponašaju kao da životi palestinske djece nisu vrijedni spomena, kao da su bez imena ili bez lica”.

Posljednji komentari Sheikha Tamima o sukobu uslijedili su nakon više od dvije sedmice od početka izraelske razarajuće kampanje zračnih udara na Gazu nakon što su borci Hamasa izveli iznenadni napad na jugu Izraela.

Oslobođena dva taoca

Više od 1.400 ljudi je ubijeno u napadu Hamasa, većinom civila, navode izraelske vlasti. Od tada Izrael neprestano napada Gazu, pri čemu je ubijeno više od 5.000 osoba, od čega je 40 posto djece, navode palestinski zvaničnici. Također je nametnuo “potpunu opsadu” teritorije, prekinuvši dotok hrane, vode i goriva.

“Ne smije se dozvoliti, u naše doba, da se prekida dotok vode i spriječava dolazak lijekova i hrane, da se tako nešto koristi kao oružje protiv stanovništva”, naveo je emir od Katara i pozvao na okončanje rata koji je “prešao sve granice”.

Hamas je u ponedjeljak objavio kako je oslobodio dvije zarobljenice iz Pojasa Gaze, “poštivajući humanitarne” razloge, a nakon posredovanja Katara i Egipta.

Izvor: Al Jazeera