Putin stigao u Kirgistan, na prvom poznatijem putovanju od potjernice ICC-a

Predsjednik Rusije stigao je u posjetu Kirgistanu, što je njegovo prvo poznato putovanje u inostranstvo od kako je Međunarodni krivični sud izdao nalog za njegovo hapšenje.

Vladimir Putin trebao bi iduće sedmice otputovati u Kinu, na treći forum inicijative 'Pojas i put' (Reuters)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin stigao je u četvrtak u posjetu Kirgistanu, što je njegovo prvo poznato putovanje u inostranstvo od kako je Međunarodni krivični sud (ICC) izdao nalog za njegovo hapšenje.

Putin je rijetko napuštao Rusiju od početka invazije na Ukrajinu krajem februara 2022. godine i nije poznato da je otputovao izvan zemlje nakon što je ICC izdao u martu nalog za hapšenje, pod sumnjom da je ilegalno deportirao stotine djece iz Ukrajine.

Kremlj poriče takve optužbe, prenosi Hina.

Ruski predsjednik trebao bi tokom dana razgovarati s kirgistanskim kolegom Sadirom Japarovim i učestvovati u petak na samitu čelnika Zajednice nezavisnih država (ZND), koja okuplja više bivših sovjetskih republika.

‘Neprijateljstvo Zapada prema Rusiji’

Putin je u maju, na razgovorima s Japarovim, prihvatio poziv za posjetu Kirgistanu.

Ruski čelnik trebao bi iduće sedmice otputovati u Kinu, na treći forum inicijative “Pojas i put” u Pekingu.

Ni Kirgistan, ni Kina nisu članice ICC-a.

Moskva poriče optužbe ICC-a, a Kremlj je rekao da je nalog dokaz neprijateljstva Zapada prema Rusiji, zbog čega je pokrenut krivični postupak protiv glavnog tužitelja ICC-a i sudija koji su izdali nalog.

Izvor: Agencije