Deseci ubijenih u napadu mijanmarske vojske na kamp za raseljene

Mijanmarska hunta je optužena za izvođenje više krvavih napada na civilne ciljeve dok se bori da uguši otpor nakon državnog udara 2021. godine.

(Ilustracija)

U vojnom napadu na kamp za raseljene na sjeveru Mijanmara ubijeno je 29 ljudi, a deseci su ranjeni, izjavio je u utorak glasnogovornik etničke pobunjeničke grupe koja kontrolira to područje.

Mijanmarska hunta je optužena za izvođenje više krvavih napada na civilne ciljeve dok se bori da uguši otpor nakon državnog udara 2021. godine, prenosi Fena.

Najnoviji napad dogodio se oko 23:30 sati u ponedjeljak, rekao je za AFP pukovnik Naw Bu iz Armije nezavisnog Kachina (KIA).

Više od 50 ranjenih

“Pronašli smo 29 tijela, uključujući djecu i starije ljude, 56 ljudi je ranjeno“, kazao je on, dodajući da istražuju kakav je udar pogodio logor.

“Nismo čuli nikakve letjelice“, napomenuo je on, rekavši da istražuju da li je vojska koristila dron da gađa kamp u blizini grada Laiza, na kineskoj granici.

Na fotografijama lokalnih medija koje navodno prikazuju posljedice udara vide se spasioci koji uz svjetlost baklji izvlače tijela iz drvenih ruševina.

Izvor: Agencije