WHO više ne preporučuje dvije terapije protiv COVID-a 19

Svjetska zdravstvena organizacija više ne preporučuje dvije COVID-19 terapije antitijelima jer su ih omikron i posljednje varijante virusa učinile zastarjelima.

Dvije terapije, sotrovimab i casirivimab-imdevimab, bile su među prvim lijekovima protiv korona virusa na početku pandemije (EPA - Ilustracija)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) više ne preporučuje dvije COVID-19 terapije antitijelima jer su ih omikron i posljednje varijante virusa učinile zastarjelima.

Dvije terapije, sotrovimab i casirivimab-imdevimab, bile su među prvim lijekovima protiv korona virusa na početku pandemije, prenosi Hina.

Virus je od tada evoluirao te sve više laboratorijskih istraživanja pokazuje da one imaju ograničeno djelovanje na nove varijante.

Stručnjaci WHO-a u četvrtak su savjetovali da se te terapije ne koriste, čime su povukli ranije preporuke koje su ih podržavale.

Povlačenje s tržišta

Sotrovimab, lijek GSK-a i partnerske kompanije Vir Biotechnologyja, povučen je s američkog tržišta već u aprilu, nakon što je tokom pandemije donio milijarde dolara zarade.

Casirivimab-imdevimab Regenerona i Rochea također je donio milijarde zarade.

Američka agencija za lijekove (FDA) revidirala je svoje mišljenje o tom lijeku u januaru, ograničivši ga na manju grupu pacijenata zbog slabijeg učinka na omikron soj.

Evropski regulator i dalje preporučuje obje terapije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada