Mediapart: Ima li ukrajinska vojska sredstva da proširi ofanzivu?

Vojni uspjesi Ukrajine su signal zapadnim političarima koji bi mogli oklijevati u pomoći Kijevu.

Ukrajinci su povratili više od 6.000 kvadratnih kilometara svoje teritorije (EPA)

Francuski portal Mediapart navodi da su Ukrajinci povratili više od 6.000 kvadratnih kilometara svoje teritorije, koju ruska vojska kontrolira od početka septembra, i da su duboko prodrli u oblast Harkova.

To im je omogućilo da pojačaju pritisak na zapadnjake da nabave neophodno oružje. Francuski portal stoga postavlja pitanje: “Može li ova ofanziva koju je povela ukrajinska vojska u regiji Harkov odlučiti o toku rata?”.

Mediapart objašnjava, u izvještaju Laurenta Geslina, da je ruska vojska, koja je izgubila veliko područje, posljednjih dana pokušavala obuzdati upad ukrajinskih snaga. Međutim, nije uspjela spriječiti infiltraciju, iako je imala ogromne resurse u opremi i ljudstvu i ubijeđena je da mora pobijediti u ovom ratu.

Napad na Harkov raspršuje rusku iluziju

Uprkos jačini napada ukrajinske vojske u oblasti Harkov, vojni analitičar Oleksij Melnik iz Centra Razumkov u Kijevu kaže: “Oprez je neophodan. Ne treba potcjenjivati rusku vojsku i njenu sposobnost da se odupre, čak i ako ukrajinski Generalštab nije očekivao proboj ovolikih razmjera”.

Istakao da će se “napadi nastaviti u narednim danima, ali da dobici mogu biti ograničeni ako Rusi uspiju ponovo uspostaviti relativno jaku liniju odbrane”.

Čini se da će napad u Harkovu, prema američkom vojnom analitičaru Michaelu Kaufmanu, raspršiti iluziju Rusije da je u ovom ratu neminovno pobjednik i pokazati da njena vojska nije pobijedila, već da je pretrpjela veliki poraz. Iako “ovaj poraz neće dovesti do ruskog strateškog kolapsa u Ukrajini, ove operacije bi mogle učiniti ruske ratne napore neodrživim”.

Bez obzira na ishod, ova pobjeda omogućava ukrajinskim zvaničnicima da pojačaju pritisak na zapadnjake da nabave oružje koje im je potrebno.

“Čega se to Berlin boji više nego Kijev?”, sarkastično je pitao ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, misleći na nevoljkost Njemačke da njegovoj zemlji osigura tenkove Leopard 2 i borbena vozila pješadije modela Marder.

Volodimir Fesenko, direktor Centra za politička istraživanja Penta, vojne uspjehe Ukrajine smatra “signalom zapadnim političarima koji bi mogli oklijevati”, pogotovo jer je Kijevu potrebna sve veća pomoć kako bi održao pritisak na ruske snage.

Dugoročna otporost

Portal navodi da je ofanziva u Harkovu jedan od najefikasnijih napada na evropskom kontinentu nakon operacije “Oluja”, koja je omogućila hrvatskoj vojsci da povrati 17.000 kvadratnih kilometara pod kontrolom samoproglašene “Republike Srpske Krajine”, 1995. godine. Iako je ruska vojska tvrdoglav protivnik, neka svjedočanstva pokazuju da trpi velike gubitke na južnom frontu.

Neke ruske jedinice su čak pokušale pregovarati o predaji, kaže Natalia Homenjuk, glasnogovornica Južne komande Oružanih snaga Ukrajine, iako ove informacije još nisu potvrđene.

Mediapart zaključuje da će ograničeno povjerenje ruskih vojnika u njihove vođe još više produbiti osjećaj gorčine zbog nedavnih poraza na terenu, napominjući da je Moskva izgubila većinu teritorija koje je okupirala u sedam mjeseci borbi, pored toga da je izgubila desetke hiljada života.

To je učinilo da ogorčenje na nalozima blogera na platformi Telegram bude još vidljivije, do te mjere da je nekoliko izabranih zvaničnika iz 18 općinskih vijeća pokrenulo peticiju tražeći ostavku predsjednika Vladimira Putina.

 

 

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada