NATO pokrenuo istragu o vojnim tajnama koje se prodaju na internetu

Informacije uključuju nacrte oružja koje koriste saveznici NATO-a u sukobu u Ukrajini, a hakeri su ih prodavali na internetu nakon što su ukrali podatke jednog velikog evropskog proizvođača oružja.

Cyber kriminalci, koji rade na ruskim i engleskim forumima, prodaju 80 GB ukradenih podataka za 15 bitcoina ili gotovo 18.000 funti i tvrde da su ih prodali najmanje jednom nepoznatom kupcu do sada (EPA - Ilustracija)

NATO je pokrenuo istragu u vezi s krađom podataka iz povjerljivih vojnih dokumenata koje je hakerska grupa ponudila na prodaju na internetu.

Podaci uključuju nacrte oružja koje koriste saveznici NATO-a u sukobu u Ukrajini, a hakeri su ih prodavali na internetu nakon što su ukrali podatke velikog evropskog proizvođača oružja MBDA Missile Systems, navodi BBC, a prenosi Tanjug.

Multinacionalna kompanija, čije je sjedište u Francuskoj, saopštila je da su njene informacije hakirane sa eksternog hard diska i da sarađuje sa vlastima u Italiji, gdje je došlo do povrede podataka, ali da nijedan od povjerljivih fajlova ne pripada firmi.

U saopštenju, glasnogovornik NATO-a je rekao da Alijansa “procjenjuje tvrdnje koje se odnose na povjerljive podatke navodno ukradene iz MBDA”.

Još je navedeno i da “nema naznaka da je bilo koja mreža NATO-a ugrožena”.

Cyber kriminalci, koji rade na ruskim i engleskim forumima, prodaju 80 GB ukradenih podataka za 15 bitcoina ili gotovo 18.000 funti i tvrde da su ih prodali najmanje jednom nepoznatom kupcu do sada, navodi BBC.

U svom oglasu za prodaju, hakeri su tvrdili da imaju “povjerljive podatke o zaposlenima u kompanijama koji učestvuju u izradi povjerljivih vojnih projekata”, kao i “projektnu dokumentaciju, crteže, prezentacije, video i foto materijale, ugovore i prepisku sa drugim kompanijama”.

Besplatni uzorak

Besplatni uzorak podataka od 50 MB, koji je vidio BBC, uključuje dokumente označene sa nekoliko različitih stepena povjerljivosti koje koristi Alijansa, poput “NATO povjerljivo”, “NATO ograničeno” i “neklasificirane kontrolirane informacije”.

Pored uzorka, kriminalci su mailom dostavili i dodatne dokumente, uključujući dva sa oznakom “NATO tajna”, navodi BBC.

Hakeri nisu htjeli da potvrde da li je materijal došao iz više od jednog hakiranog izvora.

U fajlovima, koje britanski javni servis nije mogao nezavisno da provjeri, detaljno je opisana “obavještajna komunikacijska misija” američke zračne eskadrile koja je provedena krajem 2020. iznad Baltika. Navodi se da ona uključuje evidenciju poziva, puno ime, broj telefona i GPS koordinate osobe koja je navodno centar operacije.

Bivši zvaničnik Alijanse je rekao za BBC da u NATO-u ima mnogo pretjerane klasifikacije, ali da su ove oznake važne, kao i da se oznaka “NATO tajna” ne primjenjuje olako.

Oznake tajnosti

On je dodao da su male šanse da je sa dokumenata skinuta oznaka tajnosti, imajući u vidu da je većina dosijea nastala između 2017. i 2020. godine.

Uzorci fajlova su također sadržali prezentaciju koja, kako se čini, detaljno opisuje unutrašnje funkcioniranje projektila Land Ceptor CAMM, uključujući preciznu lokaciju elektronske jedinice za skladištenje u njoj, navodi BBC.

Kaže se da je jedan od njih nedavno poslan u Poljsku, za upotrebu u ukrajinskom sukobu, kao dio sistema Sky Sabre i da je operativan.

MBDA Missile Systems je nastao u decembru 2001. nakon spajanja kompanija za raketne sisteme u Francuskoj, Italiji i Velikoj Britaniji.

Prošle godine je ostvarila prihod od 3,5 milijardi funti, a kao kupce svojih sistema naoružanja ima Ministarstvo odbrane Velike Britanije, američku vojsku, Evropsku uniju i NATO, navodi BBC.

Izvor: Agencije