Putin kaže da se nuklearni rat ‘nikada ne smije pokrenuti’

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da takav rat nikada ne treba započeti.

Rusija se dosljedno pridržava slova i duha Ugovora o neširenju oružja, tvrdi ruski predsjednik Vladimir Putin (Reuters)
  • Iz ukrajinske luke Odesa jutros je isplovio prvi brod s ukrajinskim žitaricama od početka ruske invazije.
  • Kijev i Moskva pozdravili su vijest o prvoj isporuci žitarica iz Odese, ocjenjujući je ‘veoma pozitivnom’.
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da Rusija, strateški, nema šanse da dobije rat.
  • Ukrajina je dobila seriju od još četiri visoko pokretna artiljerijska raketna sistema američke proizvodnje HIMARS.
  • Britanski obavještajci tvrde da Rusija nastavlja s pokušajima taktičkih napada na Bakhmut u istočnoj Ukrajini, ali da je u posljednja četiri dana uspjela samo sporo napredovati.

U nastavku slijede najvažnije vijesti iz Ukrajine:


Britanskim dobrovoljcima zarobljenim u Ukrajini bit će suđeno za plaćeništvo

Trojica zarobljenih britanskih dobrovoljaca koji su se borili na strani Ukrajine, bit će izvedena pred sud proruskih separatista u istočnoj Ukrajini pod optužbom za plaćeništvo, prenosi BBC pozivajući se na ruske državne medije.

Ruska agencija Tass javlja da su trojica Britanaca odbili da sarađuju sa istražiteljima i da svjedoče.

Njima se sudi zajedno sa još dvojicom muškaraca, iz Švedske i Hrvatske.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova još nije dalo komentar.


Ukrajinski poljoprivrednici oprezni kod sjetve uljane repice

Ukrajinski poljoprivrednici suzdržavaju se od narudžbi za sjetvu uljane repice za sljedeću žetvu jer ruska invazija nastavlja ometati poljoprivredne aktivnosti, rekla je francuska sjemenska grupa Vilmorin.

Sjeme uljane repice jedna je od prvih većih ratarskih kultura koje će se sijati u Evropi nakon ljetne žetve, a potražnja ukrajinskih uzgajivača do sada je bila “relativno mala”, rekao je izvršni direktor Vilmorina Franck Berger.

“Neki poljoprivrednici su oprezni u pogledu svojih kapaciteta za provođenje sjetve”, rekao je tokom prezentacije cjelogodišnje prodaje.


Macron: Ratni zločini Rusije u Ukrajini ne smiju proći nekažnjeno

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je danas nakon telefonskog razgovora sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim da je njegova zemlja odlučna osigurati da ratni zločini ruskih snaga u Ukrajini ne prođu nekažnjeno i da će donirati mobilnu DNK laboratoriju kijevskim vlastima.


Duda usporedio patnje Ukrajine s onima Poljaka pod nacizmom

Patnja Ukrajinaca zbog ruske invazije usporediva je sa situacijom u Poljskoj tijekom Drugog svjetskog rata, rekao je u ponedjeljak poljski predsjednik Andrzej Duda na izložbi fotografija iz Mariupolja i Varšave.

„Ono što se događalo ovdje u Varšavi tokom Drugog svjetskog rata, kad su Nijemci nemilosrdno ubijali civilnu populaciju naše prijestolnice, slično je nemilosrdnosti ruske agresije u Ukrajini“, rekao je Duda.

„Koliko su slične ove fotografije, koliko je identična monstruoznost onih koji ubijaju, koji uništavaju“, kazao je poljski predsjednik.

Poručio je da oni koji su odgovorni za ratne zločine ne smiju ostati nekažnjeni.

„To je danas dužnost civiliziranog svijeta. Moraju se uspostaviti primjereni sudovi, za zločine treba odgovarati“, istaknuo je poljski predsjednik navodeći da je počinitelje obično lako identificirati.

Poljska prvog avgusta obilježava početak Varšavskog ustanka protiv njemačke okupacije, koji je počeo na taj dan 1944. godine.

Poljske snage tada su poražene, ali uz visoku cijenu, a cijela Varšava je kažnjena potpunim razaranjem grada i protjerivanjem stanovništva. Hiljade su odvedene u njemačke koncentracijske logore.

Poljska prvog avgusta obilježava početak Varšavskog ustanka protiv njemačke okupacije, koji je počeo na taj dan 1944. godine (EPA)

Putin kaže da se nuklearni rat ‘nikada ne smije pokrenuti’

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da takav rat nikada ne treba započeti.

“Kao država strana Ugovora o neširenju oružja i jedan od njegovih depozitara, Rusija se dosljedno pridržava slova i duha Ugovora”, rekao je Putin u pismu sudionicima konferencije o sporazumu u New Yorku.

“Polazimo od činjenice da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da se on nikada ne smije pokrenuti te se zalažemo za jednaku i nedjeljivu sigurnost svih članova svjetske zajednice”, dodao je.

Putin: Polazimo od činjenice da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika (Anadolija)

Krim kaže da žanje rekordne žetve žitarica

Krim kojeg je Rusija anektirala požnjeo je najveći urod žitarica od raspada Sovjetskog Saveza, prema regionalnom ministarstvu poljoprivrede.

Ministarstvo je saopćilo da je požnjeveno više od 2 miliona tona žitarica prije sušenja i čišćenja, dodajući da su poljoprivrednici poželi žito s 95 posto žetvenih površina.

Kako se navodi, žetva je najveća od sovjetskih vremena, kada je Krim 1989. požnjeo 2,2 miliona tona žitarica.


Ukrajina dobila od SAD-a još četiri raketna sistema HIMARS

Ukrajina je dobila seriju od još četiri visoko pokretna artiljerijska raketna sistema američke proizvodnje HIMARS, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

“Zahvalan sam američkom predsjedniku Joeu Bidenu, sekretaru za odbranu Lloydu Austinu i građanima SAD-a na jačanju ukrajinske vojske”, napisao je ministar Reznikov na Twitteru, prenosi Reuters.

HIMARS raketni sistemi imaju veći domet i precizniji su od ukrajinske artiljerije iz sovjetskog doba, što omogućava ukrajinskim snagama da gađaju ruske ciljeve koji su joj ranije bili nedostižni.


EU poslala Ukrajini milijardu eura finansijske pomoći

Evropska unija je poslala Kijevu milijardu eura finansijske pomoći kako bi pomogla Ukrajinj u rješavanju finansijskih posljedica ruske invazije, rekao je ukrajinski premijer.

“Ova milijarda eura dio je velikog paketa podrške za Ukrajinu… čija je ukupna vrijednost 9 milijardi eura. Ovim sredstvima ćemo finansirati prioritetne budžetske potrebe”, napisao je Denis Šmigal na Telegramu.

Dodao je da je Centralna banka Ukrajine već primila prvu tranšu sredstava u iznosu od 500 miliona eura.

Očekuje se da će ostatak stići 2. augusta, rekao je Šmigal.


Šef UN-a pozdravio isplovljavanje žitarica iz Ukrajine

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres je pozdravio isplovljavanje prvog broda koji prevozi žitarice iz ukrajinske crnomorske luke Odesa do globalnih kupaca otkako je Rusija pokrenula invaziju, rekao je njegov glasnogovornik.

“Generalni sekretar se nada da će ovo biti prvi od mnogih komercijalnih brodova koji se kreću u skladu s potpisanom Inicijativom i da će to donijeti prijeko potrebnu stabilnost i olakšanje globalnoj sigurnosti hrane, posebno u najosjetljivijim humanitarnim kontekstima”, saopćio je Stephane Dujarric, pozivajući se na sporazum o deblokadi ukrajinskih žitarica kojeg su prošlog mjeseca potpisale Rusija i Ukrajina.


Rumunija deaktivirala plutajuću minu u Crnom moru

Rumunska vojska izvršila je kontrolisanu eksploziju morske mine, koja je plutala u blizini obale na Crnom moru, saopćilo je ministarstvo odbrane te zemlje.

Rumunsko ministarstvo odbrane saopćilo je da je mina uklonjena u nedjelju na oko četiri kilometara od obale, što je bila druga mina koju je uništila rumunska vojska od marta.

Mine su počele da plutaju Crnim morem nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, a rumunski, bugarski i turski vojni ronilački timovi su deaktivirali mine koje su se našle u njihovim teritorijalnim vodama.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu da su postavljale mine.

Crno more je ključno za prijevoz žitarica, nafte i naftnih derivata, a dijele ga Bugarska, Rumunija, Gruzija i Turska, kao i Ukrajina i Rusija.


Velika Britanija: Isporuka žitarica iz Odese je ‘važan prvi korak’

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije pozdravila je isporuku žitarica iz ukrajinske luke Odesa kao “važan prvi korak” i pozvala Moskvu da “ne koristi globalne zalihe hrane kao oružje”.

“Ovi brodovi moraju imati siguran prolaz. Ne smije se ponoviti rusko granatiranje luke Odesa”, napisala je Liz Truss na Twitteru.

“Jedini način na koji [ruski predsjednik Vladimir] Putin zaista može ublažiti globalnu krizu sigurnosti hrane koju je stvorio jeste okončanje njegove brutalne invazije na Ukrajinu”, dodala je.


Kremlj pozdravio vijest o prvoj isporuci žitarica iz Ukrajine

Kremlj je pozdravio vijest o prvoj isporuci žita iz Odese kao “veoma pozitivnu” vijest.

“Kada je riječ o isplovljavanju prvog broda, to je veoma pozitivno. Dobra prilika za testiranje efikasnosti mehanizama koji su dogovoreni tokom pregovora u Istanbulu”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, referirajući se na dogovor o deblokadi izvoza žitarica iz ukrajinskih luka koji su Rusija i Ukrajina postigle prošlog mjeseca.


Kijev o isporuci žitarica: ‘Olakšanje za svijet’

Ukrajinski ministar vanjskih poslova pozdravio je isplovljavanje prve pošiljke žitarice iz luke Odesa od početka ruske invazije krajem februara.

“Ovo je olakšanje za svijet, naročito za naše prijatelje na Bliskom istoku, u Aziji i Africi, jer nakon mjeseci ruske blokade prva isporuka ukrajinskih žitarica napušta Odesu. Ukrajina je uvijek bila pouzdan partner i ostat će to ukoliko Rusija bude poštovala svoj dio dogovora”, napisao je Dmitro Kuleba na Twitteru.


‘Dugo se čekao ovaj trenutak’: Brod sa žitaricama napustio Odesu

John Hendren, Al Jazeerin reporter koji izvještava iz Odese, rekao je da je nekoliko prepreka moralo biti savladano prije nego je prva pošiljka od početka ruske invazije na Ukrajinu otplovila iz luke.

“Dugo vremena se čekao ovaj trenutak. Brod se zove ‘Razoni’, proizveden je 1996. u Kini i plovi pod zastavom Sierra Leonea. Natovaren je kukuruzom”, rekao je Hendren.

“Trebalo je prevladati logističke prepreke, dijelom zbog toga što su te vode minirane. Bilo je veoma teško. U nedjelju smo čuli nešto što je zvučalo kao udar. Obično je riječ o ruskim udarima i bilo bi to treći put da je Rusija napala regiju Odese otkako je, uz posredstvo Ujedinjenih naroda i Turske, postignut sporazum o deblokadi izvoza ukrajinskih žitarica”, dodao je.

Brod nosi 26.000 tona kukuruza i, kako je navelo nadzorno tijelo UN-a, proći će inspekciju u Istanbulu, prije nego što nastavi put ka libanskom gradu Tripoliju.

Očekuje se da će brod biti u Istanbulu 2. augusta (Anadolija)

Očekuje se da teretnjak Razoni u turske vode stići 2. augusta, objavio je istanbulski Združeni koordinacioni centar, navodeći da je zatraženo od svih vojnih sila u regionu da osiguraju brodu siguran prolaz.


UK: Rusija nastavlja s pokušajima taktičkih napada na Bahmut

Velika Britanija je saopćila da Rusija nastavlja s pokušajima taktičkih napada na Bahmut u istočnoj Ukrajini, ali da je u posljednja četiri dana uspjela samo sporo napredovati.

“Kao što su ukrajinske vlasti izvijestile prošle sedmice, Rusija će vjerovatno premjestiti značajan broj svojih snaga iz Donbasa u južnu Ukrajinu”, navelo je britansko Ministarstvo odbrane.

Dodaju da Rusija vjerovatno prilagođava operativni plan svoje ofanzive na Donbas te da je vjerovatno svoju frontu u Zaporožju identificirala kao ranjivo područje kojem je potrebno pojačanje.


Borba Velike Britanije protiv ruskih oligarha

Velika Britanija je saopćila da strane kompanije koje posjeduju britansku imovinu moraju identificirati svoje prave vlasnike u službenom registru. Ova odluka je dio borbe protiv ruskih oligarha i korumpirane elite koja “pere” nezakonito bogatstvo.

“Registar prekomorskih subjekata”, koji je postao aktivan u ponedjeljak, dio je šireg zakona o privrednom kriminalu koji je donesen ove godine u cilju zaustavljanja dotoka nezakonite ruske gotovine u London nakon ruske invazije na Ukrajinu.

“Kako bismo se  oslobodili korumpirane elite sa sumnjivim bogatstvom, moramo znati ko šta posjeduje i riješiti se onih koji pokušavaju sakriti svoje nezakonito stečeno bogatstvo”, rekao je pomoćnik ministra privrede Martin Callanan.


Zelenski: Rusija nema šanse za pobjedu, moramo izdržati

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u svom noćnom videoobraćanju ukrajinskom narodu rekao da Rusija, strateški, nema šanse da dobije rat.

“Sada je potrebno izdržati, kako bi i na taktičkim nivoima ova teroristička država osjetila svoj poraz. Moramo se držati i na jugu i na istoku i svugdje. Moramo izdržati u odbrani, diplomatiji i politici. Sačuvati naše jedinstvo, i ne samo do pobjede, nego i poslije nje, kako bismo kvalitetno obnovili sve što su okupatori uništili. Vjerujem da ćemo sve ovo napraviti”, poručio je Zelenski.

Zelenski je zahvalio građanima Ukrajine na hrabrosti (AP)

Također je zahvalio “svakom stanovniku Nikolajeva na njihovoj neukrotivosti, na obrani grada i regije”.

“Zahvaljujem i Nikopolju, Harkovu, Krivom Rogu i cijeloj Dnjepropetrovskoj oblasti, snažnom narodu Zaporožja i regije, svim Ukrajincima Hersonske oblasti, svima koji brane predgrađe Odese i regije… Hvala vam na hrabrosti”, poručio je ukrajinski predsjednik.


Prvi brod s ukrajinskim žitaricama isplovio iz Odese

Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je da je prvi brod s ukrajinskim žitom, prema postignutom dogovoru, iz ukrajinske luke Odesa isplovio jutros u 7:30 sati po lokalnom vremenu.

“Polazak teretnog broda ‘Razoni’ koji plovi pod zastavom Sierra Leonea natovaren je kukuruzom […] Destinacija je Liban”, navedeno je u saopćenju ministarstva.

Dodaje se da će ostali brodovi isplovljavati u okviru uspostavljene rute i pravila.

Očekuje se da će brod biti u Istanbulu 2. augusta.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada