Požari već progutali više evropskih šuma nego u cijeloj 2021.

Evropa bi u ovoj godini mogla imati više spaljene površine nego 2017, dosad najgore godine, kada je u šumskim požarima bilo uništeno gotovo milion hektara.

Toplotni val je opasan i ovi požari su jasno povezani s klimatskim promjenama, kažu stručnjaci (EPA)

U šumskim požarima koji su proteklih sedmica počeli harati Evropom već je spaljena veća površina nego u požarima u cijeloj 2021. godini, objavio je Evropski informacijski sistem za šumske požare (EFFIS).

Širom Evropske unije u požarima ove godine spaljeno je 517.881 hektara – nešto više od 5.000 kvadratnih kilometara, što je jednako površini Trinidada i Tobaga, objavila je služba EU-a za satelitsko praćenje.

Tokom cijele 2021. u požarima je uništeno 470.359 hektara šuma, uglavnom u Italiji i Grčkoj, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

U 2022. požari haraju Francuskom, Španijom, Portugalom i Grčkom u jeku rekordnog toplotnog vala za vrijeme kojeg se s požarima bori i Velika Britanija gdje su temperature prvi put u historiji premašile 40 stepeni.

Očekuje se da će biti gore

EFFIS je rekao da bi Evropa mogla završiti 2022. godinu s više spaljene površine nego 2017, dosad najgore godine, kada je u šumskim požarima bilo uništeno gotovo milion hektara.

“Stanje je mnogo gore od očekivanog, iako smo očekivali temperaturne anomalije u svojim dugoročnim prognozama”, rekao je Jesus San Miguel, koordinator EFFIS-a.

“Očekujemo da će biti još gore – nismo ni na pola puta u sezoni požara”, naglasio je San Miguel.

Gotovo 40.000 hektara šume u Francuskoj izgubljeno je u požarima ove godine, dok ih je cijele prošle godine izgorjelo na 30.000 hektara.

Klimatske promjene

U Španiji – gdje je više od 500 ljudi umrlo tokom desetodnevnog toplotnog vala ovog mjeseca – ove godine je izgorjelo 190.000 hektara, u poređenju sa 85.000 prošle godine.

A s višim temperaturama koje donosi globalno zagrijavanje, ove godine su pogođena i mjesta koja su manje navikla na šumske požare, naročito Velika Britanija.

Nešto više od 20.000 hektara izgorjelo je u 2022. godini, u poređenju sa 6.000 u cijeloj 2021. godini.

“Na kraju, požare uzrokuju ljudi, ali toplotni val je opasan i ovi požari su jasno povezani s klimatskim promjenama”, rekao je San Miguel.

Izvor: Agencije