Sturgeon nastavlja s planovima za referendum o nezavisnosti Škotske

Britanski premijer Boris Johnson i njegova Konzervativna stranka, koja je u Škotskoj opoziciona, snažno se protive referendumu o nezavisnosti Škotske.

Nicola Sturgeon je čelnica Škotske nacionalne stranke, koja se zalaže za nezavisnost i planira provesti glasanje do kraja 2023. (EPA)

Škotska premijerka Nicola Sturgeon je izjavila da je spremna uskoro iznijeti više pojedinosti o tome na koji bi način škotski Parlament mogao nastaviti s provedbom novog referenduma o nezavisnosti bez saglasnosti britanske vlade.

Britanski premijer Boris Johnson i njegova Konzervativna stranka, koja je u Škotskoj opoziciona, snažno se protive referendumu te tvrde da je to pitanje riješeno 2014. godine, kada su Škoti glasali protiv nezavisnosti sa 55 posto prema 45 posto glasova, prenosi Hina.

No, stranke koje se zalažu za nezavisnost osvojile su većinu u škotskom Parlamentu na izborima održanim prošle godine, što, po mišljenju premijerke, znači da su joj dale “neosporan demokratski mandat” za nastavak provedbe planova o drugome referendumu.

Uakoro nove informacije pred Parlamentom

Sturgeon je čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP), koja se zalaže za nezavisnost i planira provesti glasanje do kraja 2023. godine, premda je britanski premijer Johnson odbio odobriti Član 30, koji bi takvo nešto omogućio.

“Želimo li podržati demokratiju ovdje, u Škotskoj, moramo probiti put naprijed, ako bude trebalo i bez odobrenja Člana 30. No, to moramo provesti na legalan način”, rekla je Sturgeon u govoru.

Pojasnila je da se trenutno radi na tome kako nastaviti s realizacijom planova s obzirom na to da britanska vlada osporava mogućnost po kojoj škotski Parlament ima ovlast odobriti takvo glasanje.

“Vrlo uskoro planiram iznijeti nove informacije pred Parlamentom”, rekla je Sturgeon.

Johnsonov glasnogovornik je istaknuo da se stav britanske vlade nije izmijenio.

Sturgeon, oštra kritičarka Johnsona i Brexita, govor je održala u sklopu predstavljanja prvog od više političkih dokumenata o nezavisnosti.

Johnson: Nije vrijeme za još jedan referendum

“Pod kontrolom Westminstera razvoj Škotske je zakočen”, kazala je Sturgeon.

“S neovisnošću bismo i mi dobili autonomiju i poticaje koje ostale zemlje uzimaju zdravo za gotovo i mogli bismo ispuniti svoj potencijal.”

Johnson ne vjeruje da je sada vrijeme da se govori o još jednom referendumu o nezavisnosti Škotske, izjavio je njegov glasnogovornik.

“To nije nešto za šta premijer vjeruje da javnost želi da bilo koja vlada bude fokusirana u trenutku kada postoje značajni izazovi koji ih trenutno pogađaju”, poručio je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Izvor: Agencije