Biden najavio novu vojnu pomoć Ukrajini od 700 miliona dolara

U novom paketu će biti i precizni raketni sistem dužeg dometa.

Ukrajina od Zapada već duže vrijeme traži naprednije raketne sisteme (Reuters)
  • Ruske nuklearne snage održavaju manevarske vježbe
  • Biden: SAD će Ukrajini dati napredne raketne sisteme
  • Blinken: Ukrajina obećala da neće gađati mete u Rusiji
  • Zelenski: Uspeh kod Hersona, napredak ka Harkovskoj oblasti
  • Gradski čelnik: Samo petina Severodonjecka pod kontrolom ukrajinske vojske
  • Kijev želi da Macron dođe u posjet prije kraja francuskog predsjedavanja EU-om

Više najnovijih vijesti u nastavku:


Biden: Nova vojna pomoć Ukrajini vrijedna 700 miliona dolara

Američki predsjednik Joe Biden najavio je novi paket vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 700 miliona dolara, a u njemu će biti i raketni sistem koji može pogoditi ciljeve udaljene i do 80 kilometara.

„SAD će stajati uz svoje ukrajinske partnere i nastaviti da osigurava Ukrajini oružje i opremu za odbranu“, naveo je Biden u saopštenju u kojem je najavljen novi paket naoružanja za Ukrajinu, prenosi Reuters.


TASS: Vijeće sigurnosti UN-a 6. juna o Ukrajini

Sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o Ukrajini bit će održan 6. juna ove godine, prema junskom rasporedu tog tijela.

Tačna tema sastanka još nije definisana, a očekuje se da će Vijeću biti predati izveštaji o trenutnoj situaciji u Ukrajini, uključujući humanitarne i prehrambene oblasti, javio je TASS, pozivajući se na izjave neimenovanih izvora, prenio je Tanjug.

Kako navodi ruska agencija, na sastanku 6. juna neće biti predstavljeni konkretni prijedlozi u vezi sa situacijom u Ukrajini.


Gradski čelnik: Ukrajina drži samo petinu Severodonjecka

Ukrajinske snage drže samo petinu istočnog grada Severodonjecka, ali još postoji nada da mogu spriječiti Rusiju da ga u potpunosti preuzme, rekao je čelnik gradske administracije.

Ruske snage kontrolišu oko 60 posto grada, Ukrajina 20, dok je ostatak „ničija zemlja“, rekao je Oleksandr Strjuk.

„Tih 20 posto naše oružane snage odlučno brane“, rekao je Strjuk. Trupe drže odbrambene položaje. Nadamo se da ćemo, uprkos svemu, osloboditi grad i da nećemo dozvoliti da bude u potpunosti okupiran“, dodao je.

(EPA)

Blinken: Ukrajina obećala da neće gađati mete u Rusiji

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je Ukrajina dala uvjeravanja da neće koristiti američke artiljerijske sisteme HIMARS, koje će joj isporučiti SAD, da gađa ciljeve na teritoriji Rusije.

„Postoji snažno povjerenje između Ukrajnije i SAD-a“, rekao je u Washingtonu.

Odgovarajući na upozorenja iz Moskve da će američki poztez „doliti ulje na vatru“ u konflliktu, Blinken je rekao da je „za Rusiju najbolji način da se izbjegne eskalacija da zaustavi agresijiUi rat koji je počela“.

„To je potpuno u njenoj moći“, dodao je.

(AFP)

Lavrov: Rizik od proširenja konflikta

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je da odluka SAD-a da Ukrajinu naoruža naprednih raketnim sistemima podiže rizik od uvlačenja „treće strane“ u rat.

Lavrov je na pitanje o američkom planu odgovorio tokom press konferencije u Saudijskoj Arabiji.


Njemačka: Rusija uništava grad po grad sa sigurne udaljenosti

Njemačka ministrica vanjskih poslova kaže da je Rusija usvojila strategiju zadržavanja naselja sa sigurne udaljenosti u ukrajinskom regionu Donbasa.

U govoru u njemačkom parlamentu, Annalena Baerbock rekla je  da Rusija vodi rat za “depopulaciju i gašenje civilizacije” u regionu istočne Ukrajine.

“Grad po grad, selo po selo, ruske snage ih uništavaju sa sigurne udaljenosti. Prvo projektili, pa ratni avioni sa artiljerijom, a onda kada se sve uništi. ubacuju se tenkovi”, kazala je šefica njemačke diplomatije.

Dodala je da je Njemačka morala poslati još artiljerije, dronova i protivvazdušnog oružja kako bi pomogla Ukrajini da se odbrani od tog napada.


Kremlj optužuje Zapad i Kijev za prekid isporuka žita

Svijet bi mogao biti na ivici velike prehrambene krize zbog „nezakonitih ograničenja“ koja su Rusiji nametnule zapadne zemlje i odluke ukrajinskih vlasti da ne isporučuju žito, saopštio je danas Kremlj.

„Potencijalno smo na ivici veoma duboke prehrambene krize povezane sa uvođenjem nelegalnih ograničenja protiv nas i akcijama ukrajinskih vlasti koje su minirale put do Crnog mora i ne isporučuju žito odatle uprkos tome što ih Rusija ne ometa ni u čemu“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima tokom konferencijskog poziva, prenosi Reuters.

Više od tri mjeseca od početka sukoba u Ukrajini Rusija je zauzela velike dijelove obale svog susjeda i blokira njegove luke, ali za prekid isporuka žita optužuje zapadne sankcije i Kijev, navodi britanska agencija.


Borrell: Podrška EU-a Ukrajini nije usporila

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je danas da podrška Evropske unije Ukrajini nije usporila i najavio da će se vojna pomoć Kijevu nastaviti.

Borrell je u razgovoru za BBC na pitanje “o strahovima koje su neki Ukrajinci izrazili da je evropska podrška usporila posljednjih nedjelja”, rekao da ne dijeli to mišljenje i da najnoviji paket sankcija Moskvi potvrđuje njegov stav.

„Zabranili smo uvoz ruske nafte. Više od 90 posto će biti zaustavljeno. I nastavit ćemo pružati vojnu podršku. Nemojte zanemariti činjenicu da smo smanjili 90 posto ruskih prihoda od nafte“, naglasio je Visoki predstavnik EU-a za spoljnu politiku i bezbjednost.

Borrell je govorio i o daljem snabdjevanju Kijeva oružjem i rekao da u vezi toga ne postoje nikakvi problemi.

„Protok oružja koji ide u Ukrajinu se nastavlja velikom brzinom. Možemo ovo povećati, sve se može povećati, ali ne vidim nikakav problem sa snabdjevanjem Ukrajinom oružjem”, poručio je Borrell, navodi BBC.

(EPA)

Gajdaj: Ruske snage kontrolišu oko 70 posto Sjeverodonjecka

Ruske snage sada kontrolišu oko 70 posto Sjeverodonjecka, strateški važnog grada na istoku Ukrajine, izjavio je danas regionalni guverner Luganska Sergej Gajdaj.

“Neke ukrajinske trupe su se povukle na unaprijed pripremljene položaje”, objavio je Gajdaj na Telegramu, prenosi Reuters.

Ranije danas je britansko Ministarstvo odbrane saopštilo da su se ruske snage približile centru grada Sjeverodonjeck na istoku Ukrajine.

U objavi na Twitteru Ministarstvo je navelo da je više od polovine grada po svoj prilici pod kontrolom ruskih snaga, među kojima su i čečenski borci.


Rusija negativno ocenjuje isporuke sistema HIMARS u Ukrajinu

Moskva je negativno ocijenila novi paket američke vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje i isporuku raketnih sistema HIMARS.

Pokušaji Washingtona da predstavi da isporuka takvog oružja sadrži elemente „samoograničavanja“ Kijeva su neprikladni, saopštio je zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov za RIA Novosti.

„To smatramo potpuno negativnim, a pokušaji da se odluka prikaže kao da sadrži element ”samoobuzdavanja” su beskorisni“ rekao je Rjabkov.

On je naglasio da je očigledno da su SAD na čelu grupe država, koje “pumpaju oružjem režim u Kijevu” a da “žongliranje i manipulisanje nekim pojedinačnim aspektima onoga što se dešava ne mijenja ukupnu sliku za Rusiju”, navodi agencija Ria Novosti.

(EPA)

Gazprom obustavio isporuku gasa kompanijama Shell Energy Europe i Orsted

Ruska energetska kompanija Gazprom saopćila je da je u potpunosti obustavila isporuku prirodnog gasa kompaniji Shell Energy Europe i danskom Orstedu, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju je navedeno da Shell Energy Europe i danski Orsted nisu izvršili potrebnu uplatu u ruskim rubljama za Gazpromove isporuke.

Vlasti Rusije zahtijevale su od partnera da od 1. aprila isporuke plina plaćaju u rubljama, a Gazprom je potom obustavio isporuke u Poljsku, Bugarsku, Finsku i Holandiju.

(EPA)

Scholz: Njemačka šalje Ukrajini moderne protuzračne rakete i radarske sisteme

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u srijedu da će njegova zemlja poslati Ukrajini moderne protuzračne projektile i radarske sisteme, nakon kritika da Berlin ne čini dovoljno da pomogne Kijevu.

Scholz je rekao zastupnicima u Bundestagu da je vlada odlučila Ukrajini osigurati rakete IRIS-T koje je razvila Njemačka zajedno sa drugim zemljama NATO-a.

Rekao je da će Njemačka također snabdjeti Ukrajinu radarskim sistemima za pomoć u lociranju neprijateljske artiljerije, kako bi zaštitila velike gradove od ruskih zračnih napada.

Najave njemačkog sekretara uslijedile su nakon kritika domaće i međunarodne javnosti da Njemačka nedovoljno šalje oružja Ukrajini koje joj je potrebno kako bi se branila protiv Rusije.

(EPA)

London: Rusi kontrolišu vise od polovine Sjeverodonjecka

Ruske snage približile su se centru grada Sjeverodonjeck na istoku Ukrajine, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane.

U objavi na Twitteru Ministarstvo je navelo da je više od polovine grada po svoj prilici pod kontrolom ruskih snaga, među kojima su i čečenski borci.

Lider ruske republike Čečenija Ramzan Kadirov saopštio je sinoć da je završeno potpuno “čišćenje”Sjeverodonjecka”.


Kanadske vlasti uvele nove sankcije Putinovim saradnicima

Kanadske vlasti uvele su sankcije protiv 21 Rusa, bliskih ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i protiv četiri finansijske institucije i banke, u svjetlu novih sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

“Ciljamo na banke i oligarhe u Putinovom režimu kao i na osobu koju ću nazvati njegovom partnerkom”, izjavila je novinarima u Otavi šefica kanadske diplomatije Melanie Joly.

Na meti novih sankcija je Alina Kabajeva, bivša ruska olimpijska gimnastičarka koja je, prema nekim medijima i protivnicima Kremlja, u vezi sa Putinom, što je on negirao 2008. godine.

(EPA)

Prema američkim medijima, Alina Kabajeva je opisana u poverljivom izvještaju američkih obaveštajnih službi kao korisnica bogatstva Vladimira Putina.

Na spisku sankcija od sada su i Rruska poljoprivredna banka, kao i Investtradebank i dvije kompanije za upravljanje fondovima. Njihova imovina je zamrznuta, a rukovodstvu je zabranjen ulazak u Kanadu.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, kanadske vlasti su uvele sankcije protiv više od 1.050 pojedinaca i entiteta u Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji.


Zelenski: Uspjeh kod Hersona, napredak ka Harkovskoj oblasti

Ukrajnske snage ostvarile su određeni uspjeh u blizini južnog grada Hersona, tvrdi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je sinoć u obraćanju rekao i da ukrajinske snage napreduju ka dijelovima Harkovske oblasti, prenosi Reuters.

“Naši branioci pokazuju najveću hrabrost i i dalje su gospodari situacije na frontu, uprkos činjenici da ruska vojska ima značajnu prednost u pogledu opreme i brojnosti”, rekao je Zelenski.

(Reuters)

Ruske nuklearne snage održavaju manevarske vježbe

Ruske nuklearne snage održavaju vježbe u pokrajini Ivanovo, sjeveroistočno od Moskve, objavila je u srijedu novinska agencija Interfax pozivajući se rusko Ministarstvo obrane.

Oko 1000 vojnika vježba u intenzivnim manevrima koristeći više od 100 vozila, uključujući lansere interkontinentalnih balističkih projektila Yars, navodi Ministarstvo.


Biden: SAD će Ukrajini dati napredne raketne sisteme

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da će Sjedinjene Države dati Ukrajini  naprednije raketne sisteme i strjeljivo kako bi “preciznije gađali ključne ciljeve na bojnom polju”.

U članku u New York Timesu u utorak, Biden je rekao: “Brzo smo krenuli u slanje Ukrajini znatne količine oružja i strjeljiva kako bi se mogla boriti na bojnom polju i biti u najjačoj mogućoj poziciji za pregovaračkim stolom.”

Visoki dužnosnik Bidenove administracije izjavio je kako će Sjedinjene Države Ukrajini dati M142 visoko pokretni topnički raketni sustav (HIMARS), kako  poboljšali sposobnosti Kijeva na bojnom polju dok se bori protiv ruskih osvajača.

“Te sisteme Ukrajinci će koristiti za odbijanje ruskog napredovanja na ukrajinskom teritoriju, ali neće se koristiti na ciljevima na ruskom teritoriju”, rekao je dužnosnik novinarima.


Kijev želi da Macron dođe u posjet prije kraja francuskog predsjedanja EU-om

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izrazio je u utorak želju da francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji nije posjetio Ukrajinu od početka ruske invazije, posjeti Kijev prije kraja francuskog predsjedanja EU-om 30. juna.

“Dobro je došao, bez obzira kad. Bilo bi dobro da Macron dođe tokom francuskog predsjedanja EU-om, a najbolje bi bilo da dođe s dodatnim isporukama oružja Ukrajini, to bi bila najvrjednija pomoć koju možemo dobiti od Francuske”, istaknuo je Kuleba u razgovoru za francusku mrežu LCI.

Macron je posjetio Moskvu i Kijev 7. i 8. februara, prije početka ruske invazije 24. februara i nakon toga nije ponovno došao u Ukrajinu. Usto je među rijetkim evropskim predsjednicima koji redovito kontaktira s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

(EPA)

Neki evropski čelnici, britanski premijer Boris Johnson i kanadski Justin Trudeau, posjetili su Kijev od početka sukoba.

Francuska do 30. juna predsjeda Evropskom unijom, ali predsjednik Macron redovito ističe da će posjetiti Kijev “kad za to bude vrijeme”.

“Poći ću na to putovanje kada bude vrijeme za to i kad se steknu uvjeti”, rekao je i u utorak navečer.

Francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna boravila je u ponedjeljak u Kijevu, što je prvi posjet nekog francuskog predstavnika od početka ruske invazije, a posjet francuskog predsjednika je “na dnevnom redu”, rekao je Kuleba.

Izvor: Al Jazeera i agencije