Španija liberalizuje zakon o abortusu

Ministarica za rodnu ravnopravnost Irene Montero poručila je da vladine institucije moraju “odbaciti tabue, stigmu i krivicu.

Novim zakonom bi se uklonio uslov da djevojčice od 16 i 17 godina moraju da imaju saglasnost roditelja prije prekida trudnoće (Reuters)

Španija je odobrila nacrt zakona kojim bi se uklonio uslov da djevojčice od 16 i 17 godina moraju da imaju saglasnost roditelja prije prekida trudnoće.

Novi zakon ima za cilj reformu prethodnog zakona o abortusu koji je konzervativna Narodna partija odobrila 2015. godine, Tanjug prenosi BBC.

Glasnogovornica vlade Isabel Rodriguez rekla je da zakon predstavlja “novi demokratski iskorak”.

Ljekari će i dalje moći u registar prigovarača savjest

Ukoliko zakon bude odobren, Španija će postati prva zemlja u Evropi koja će zaposlenim ženama ponuditi plaćeno menstrualno odsustvo.

U Španiji je dobrovoljni abortus dozvoljen do 14. sedmice trudnoće, ali ljekari u tradicionalno rimokatoličkoj Španiji i dalje će moći da se upišu u registar prigovarača savjesti, prenosi madridski “El Pais”.

Ministarica za rodnu ravnopravnost Irene Montero poručila je da vladine institucije moraju “odbaciti tabue, stigmu i krivicu u vezi sa ženskim tijelom”.

Izvor: Agencije