Kuleba nakon susreta s Blinkenom: Ukrajina očekuje nove poteze protiv Rusije

Odbijanje NATO-a da uspostavi zonu obustave letenja iznad Ukrajine je frustrirajuće i dovest će do još većeg broja civilnih žrtava, smatra ukrajinski ministar vanjskih poslova.

Kuleba je rekao američkom kolegi da Ukrajina treba borbene avione i sistem za protivzračnu odbranu (EPA)

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba očekuje da će se rezultati njegovih razgovora s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom početi primjenjivati uskoro, uključujući nove sankcije za Rusiju i više oružja za Ukrajinu, javlja Reuters.

Kuleba je zahvalio SAD-u za pomoć ali je ponovio kako se nada većoj vojnoj pomoći, posebno uspostavi zone obustave letenja iznad njegove zemlje.

Blinkenov odgovor na taj zahtjev je negativan jer bi zračne snage dovele NATO u direktan sukob s Rusijom, prenosi Hina.

Odbijanje NATO-a da uspostavi zonu obustave letenja iznad Ukrajine je frustrirajuće i dovest će do još većeg broja civilnih žrtava, rekao je Kuleba.

‘Znak slabosti’

Okvalificirao je to kao “znak slabosti”.

Blinken i Kuleba sastali su se na ukrajinskoj granici s Poljskom kako bi raspravljali o podršci Zapada za Ukrajinu i izolaciji Rusije u svrhu okončanja 10-dnevnog rata.

Ukrajinski ministar rekao je američkom kolegi da njegova zemlja treba borbene avione i sistem za protivzračnu odbranu.

Blinken se ranije u poljskom graničnom gradu Rzeszowu sastao i s poljskim premijerom i ministrom vanjskih poslova.

Na susretu u blizini poljsko-ukrajinske granice koju su proteklih dana prešle stotine hiljada izbjeglica, Blinken je pohvalio poljski odgovor na djelovanje Rusije.

Izvor: Agencije