Biden u Poljskoj: Ukrajinski narod ima petlju

Predsjednik SAD-a pohvalio je hrabrost ukrajinskih civila dok je razgovarao sa američkim vojnicma u Poljskoj.

Američki predsjednik dolazi u Poljsku iz Brisela gde je učestvovao na nekoliko samita (EPA)

Predsjednik SAD-a Joe Biden pohvalio je hrabrost ukrajinskih civila dok je razgovarao sa američkim vojnicma u Poljskoj.

“Ukrajinski narod ima petlju. Pogledajte kako se bore. Žene, mladi ljudi, stoje ispred prokletog tenka i kažu ‘ja ne odlazim odavde, ostajem ovdje’. Oni su nevjerovatni”, kazao je Biden, prenosi Tanjug.

Biden je rekao da su ulozi u ratu u Ukrajini prevazišli samo tu zemlju, ocijenivši da je konflikt zapravo test demokratije i prijetnja od, kako je ocijenio, autokratskih režima, što može da ima globalne posljedice.

“Ono sa čime se susrećete je mnogo više od toga da li možete ili ne da pomognete narodu Ukrajini. Mi smo u novoj fazi, vaša generacija, mi svi, nalazimo se u prelomnoj tački”, nastavio je Biden.

On je postavio pitanje da li će da pobijedi demokratija ili autokratija. Na kraju, zahvalio se američkim trupama, rekavši da su najbolje na svijetu.

Sastanak sa vojnicima

Biden je stigao u Poljsku na aerodrom Žešov-Jasionka, kako bi se uvjerio u međunarodne napore da se pomogne milionima ukrajinskih izbjeglica koje bježe iz ratom razorene zemlje.

Bidena je na aerodromu Žešova, koji se nalazi dva i po sata vožnje od Lavova, na zapadu Ukrajine, dočekao poljski predsjednik Andrzej Duda.

Američki predsjednik se zahvalio vojnicima na onome što rade i sa njima ručao prije sastanka sa poljskim predsjednikom.

“Hvala vam puno na onome što radite, najbolji ste, i ovo nije pretjerivanje. Najbolji ste i borite se za nas u svjetskoj historiji”, rekao je Biden trpezariji gdje su se okupili američki vojnici.

Američki vojnici stacionirani su na stadionu u blizini međunarodnog aerodroma Žešov-Jasionka.

Biden dolazi u Poljsku iz Brisela gdje je učestvovao na nekoliko samita – NATO-a, Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) i lidera Evropske unije.

Izvor: Agencije