Savjetnik Zelenskog: Rat bi mogao biti gotov do maja

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič kaže da će tačan trenutak završetka rata ovisiti o tome koliko je sredstava Kremlj spreman posvetiti kampanji.

Čak i nakon što se mir postigne, mali taktički sukobi mogli bi ostati mogući još godinu dana, smatra Arestovič (EPA)

Rat u Ukrajini vjerovatno će biti okončan početkom maja kada Rusiji ponestane resursa za napad na svog susjeda, rekao je u ponedjeljak navečer savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič, piše Hina pozivajući se na Reuters.

Pregovori između Kijeva i Moskve – u koje Arestovič nije lično uključen – do sada su dali vrlo malo rezultata osim nekoliko humanitarnih koridora iz opkoljenih ukrajinskih gradova.

U videu koji je objavilo nekoliko ukrajinskih medija, Arestovič je rekao da će tačan trenutak završetka rata ovisiti o tome koliko je sredstava Kremlj spreman posvetiti kampanji.

Mislim da bi najkasnije u maju, početkom maja, trebali imati mirovni sporazum, možda puno ranije, vidjet ćemo, govorim o najkasnijim mogućim datumima, rekao je Arestovič.

‘Sada smo na prekretnici’

“Sada smo na prekretnici: ili će se vrlo brzo postići mirovni sporazum, u roku od sedmicu-dvije, s povlačenjem vojnika i svega, ili će se pokušati skupiti neki, recimo, Sirijci za drugi krug i, kad i njih sameljemo, dogovor do sredine aprila ili krajem aprila”, rekao je.

“Potpuno lud” scenarij mogao bi uključivati ​​i da Rusija šalje regrute nakon mjesec dana obuke, rekao je.

Ipak, čak i nakon što se mir postigne, mali taktički sukobi mogli bi ostati mogući još godinu dana, smatra Arestovič, iako Ukrajina inzistira na potpunom uklanjanju ruskih vojnika sa svog teritorija.

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara kada je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo, kako je rekao, “specijalnu vojnu operaciju”, najveći napad na evropsku državu od Drugog svjetskog rata.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada