Video: Arktička oluja zahvatila SAD, temperature do minus 45 stepeni

Najmanje 5.300 letova je otkazano širom SAD-a zbog snažne arktičke oluje koja je zahvatila srednje i istočne dijelove Sjeverne Amerike.

Zbog snažne arktičke zimske oluje, upozorenja su izdana za više od 135 miliona ljudi (Reuters)

Najmanje 5.300 letova je otkazano širom Sjedinjenih Američkih Država bog snažne arktičke oluje koja je zahvatila srednje i istočne dijelove Sjeverne Amerike.

Zbog snažne arktičke zimske oluje, upozorenja su izdana za više od 135 miliona ljudi, prenosi Anadolija, pozivajući se na BBC.

Područje koje će osjetiti posljedice zimske oluje proteže se do Floride i američko-meksičke granice.

Stručnjaci upozoravaju da niske temperature koje izazivaju velike probleme u SAD-u i Kanadi mogu dovesti do promrzlina na goloj koži u roku od pet do deset minuta.

Upozorili su na veliku opasnost od ozeblina koje nastaju kod smanjenog protoka krvi.

Nedostatak tople krvi može dovesti do smrzavanja i pucanja tkiva, a u nekim slučajevima i amputacije.

“Ovo nije obični snježni dan, kao kada ste bili dijete, ovo je ozbiljna stvar”, rekao je predsjednik SAD-a Joe Biden u četvrtak.

Meteorolozi prognoziraju da bi zahlađenje moglo donijeti najhladniji Božić u posljednjih nekoliko desetljeća.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) saopćila je da su temperature od minus 45 stepeni Celzijusa mogući do kraja ove sedmice u nekim dijelovima zemlje.

Predviđa se da će arktička zračna masa donijeti jake nalete vjetra i temperaturu od minus 9,4 stepeni u El Pasu, Teksas, gdje novopridošli migranti bez dokumenata spavaju na gradskim ulicama.

Meteorolozi prognoziraju da bi zimska oluja do petka mogla postati “bombastični ciklon”, odnosno da bi mogla ojačati velikom brzinom.

Guvernerka države New York Kathy Hochul proglasila je vanredno stanje uoči oluje.

Izjavila je da postoji opasnost od zastoja protoka vode, do čega dolazi kad veliki komadi leda blokiraju tok rijeke, što može uzrokovati poplave.

Guverneri Kentuckyja, Sjeverne Karoline, Zapadne Virginije, Georgije i Oklahome također su proglasili vanredno stanje.

U Kanadi se veći dio Ontarija i dijelovi Quebeca također pripremaju za veliku zimsku oluju, za koju se očekuje da će trajati do božićnog vikenda.

Izvor: Agencije