Netanyahu i Erdogan najavili bolje odnose Izraela i Turske

Dogovoreno je da da ‘pokrenu nova eru u odnosa’ u vrijeme kada vjerovatni budući premijer Izraela, nastoji formirati vladu nakon parlamentarnih izbora 1. novembra.

Yair Lapid u septembru se sastao s Recepom Tayyipom Erdoganom u New Yorku, što je bio prvi susret čelnika dvije zemlje poslije 14 godina (Reuters)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i mandatar za sastav nove vlade Izraela Benjamin Netanyahu najavili su u petak da će nastaviti poboljšavati odnose dvije zemlje.

Kako navodi Netanyahuov kabinet, dogovorili su se da sarađuju i “pokrenu novu eru u odnosima” u vrijeme kada bivši i, kako se očekuje, budući premijer Izraela, nastoji formirati vladu nakon parlamentarnih izbora 1. novembra, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Erdoganov kabinet saopćio je da je telefonski razgovor inicirao Netanyahu kako bi izjavio saučešće nakon nedavne smrtonosne eksplozije u Istanbulu.

U saopćenju kabineta se ocjenjuje da su Turska i Izrael već ušli u novu eru odnosa, što se smatra, kako izgleda, zaslugom odlazećeg izraelskog rukovodstva.

Odnosi bivših saveznika Izraela i Turske su zahladili u vrijeme kada je Netanyahu bio premijer, a sada se očekuje da se ponovo vrati na vlast, i to na čelu najviše desničarske vlade u historiji jevrejske države.

Historija hladnih odnosa

Odlazeći premijer Izraela Yair Lapid u septembru se sastao s Erdoganom u New Yorku, što je bio prvi susret lidera dvije zemlje poslije 14 godina.

Erdoganovi odnosi s Izraelom dok je Netanyahu bio premijer bili su izrazito hladni, zbog izraelskih ratova protiv Hamasa, pokreta koji vlada  Pojasom Gaze i upada izraelskih komandosa na turski brod koji je 2010. godine nosio pomoć toj palestinskoj teritoriji pod izraelskom blokadom.

Erdogan je pokazao spremnost da poboljša odnose kada je Netanyahu smijenjen 2021. godine, nakon 12 godina uzastopno na funkciji premijera, a novi razgovor pokazuje da se ti odnosi mogu dalje poboljšavati i s Netanyahuom na čelu Izraela.

Dok su odnosi bili napeti, Erdogan je kritizirvao izraelsku politiku prema Palestincima, a Izrael dobre odnose Turske s Hamasom.

Izvor: Agencije