Irak oborio dva raketna drona koja su se približavala američkoj bazi

Iračka protuzračna odbrana oborila je dva raketna drona dok su se približavali zračnoj bazi Ain al-Asad, u kojoj se nalaze američke snage.

Napadi su uslijedili kada su Iran i njegovi saveznici u Iraku obilježili drugu godišnjicu ubistva visokog iranskog generala Qassema Soleimanija (EPA)

Iračka protuzračna odbrana oborila je u utorak dva raketna drona dok su se približavali zračnoj bazi Ain al-Asad, u kojoj se nalaze američke snage, zapadno od Bagdada, izjavio je zvaničnik međunarodne zajednice koju predvode SAD.

Sličan napad je osujećen u ponedjeljak, kada je iračka protuzračna odbrana oborila dvije bespilotne letjelice dok su se približavale bazi u kojoj su smještene američke snage u blizini međunarodnog aerodroma u Bagdadu, javlja Reuters, a prenosi Fena.

Napadi su uslijedili kada su Iran i njegovi saveznici u Iraku obilježili drugu godišnjicu ubistva visokog iranskog generala Qassema Soleimanija.

Najava osvete

Sjedinjene Američke Države predvode međunarodnu vojnu koaliciju koja se bori protiv boraca oružane grupe Islamske države u Iraku i Siriji.

Suleimani je ubijen 3. januara 2021. u napadu dronom u blizini aerodroma u Bagdadu koji je naredio tadašnji američki predsjednik Donald Trump.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je u ponedjeljak da se Trumpu mora suditi za ubistvo ili će se Teheran osvetiti.

Izvor: Agencije