Južna Koreja testirala balističku raketu sa podmornice

Južna Koreja je testirala balističku raketu sa podmornice (SLBM), čime je postala prva zemlja bez nuklearnog oružja koja je razvila takvu sposobnost.

SLBM je do sada razvilo sedam drugih zemalja, uključujući SAD, Rusiju, Kinu, Britaniju, Francusku, Indiju i Sjevernu Koreju, a sve one također imaju nuklearno naoružanje, koje se obično koristi za naoružavanje ovih podmornica (EPA - Ilustracija)

Južna Koreja je testirala balističku raketu sa podmornice (SLBM), čime je postala prva zemlja bez nuklearnog oružja koja je razvila takvu sposobnost.

Prema neimenovanim vojnim izvorima korejska agencija Yonhap je saopštila da je nova podmornica Dosan Ahn Chang-ho prošle sedmice uspješno izvršila podvodna testiranja lansiranja, nakon što su slična ispitivanja prošlog mjeseca izvedena sa potopljene barže, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Yonhap je naveo da je konvencionalno naoružana južnokorejska raketa navodno dobila šifrirani naziv Hyunmoo 4-4 i da se vjeruje da je to varijanta balističke rakete Hyunmom-2B, čiji je domet leta gotovo 500 kilometara.

Nova strategija

Prošle sedmice je korejsko ministarstvo odbrane objavilo svoju strategiju odbrane za 2022-2026, koji poziva na razvoj novih projektila sa značajno povećanom razornom snagom.

SLBM je do sada razvilo sedam drugih zemalja, uključujući SAD, Rusiju, Kinu, Britaniju, Francusku, Indiju i Sjevernu Koreju, a sve one također imaju nuklearno naoružanje, koje se obično koristi za naoružavanje ovih podmornica.

Južna Koreja je prošle godine objavila da bi nova raketa kratkog dometa Hyunmoo-4 (SRBM), koja je najveći južnokorejski projektil, mogla da nosi bojevu glavu od dvije tone, dok je u martu Sjeverna Koreja testirala SRBM za koju je saopštila da ima nosivost od 2,5 tona.

Izvor: Agencije