Kina ograničila abortuse iz ‘nemedicinskih razloga’

Ova odluka uslijedila je u trenutku kada Kina, usljed zabrinutosti zbog pada nataliteta, uvodi novu politiku poticanja porodica da imaju više djece.

Posljednji popis stanovništva pokazao je da je rast stanovništva u Kini od 2011. do 2020. bio najsporiji od pedesetih godina prošlog stoljeća (Reuters)

Kina je izdala nove smjernice kojima se ograničava broj abortusa učinjenih u “nemedicinske svrhe”.

Državno vijeće kineske vlade u ponedjeljak je objavilo nova pravila.

Zemlja je već donijela stroge mjere u cilju sprečavaja rodno zasnovanih abortusa, a zdravstvene vlasti su 2018. upozorile da su abortusi koji se vrše u cilju prekida neželjene trudnoće štetni za žensko tijelo i da uzrokuju neoplodnost.

Državno vijeće je reklo da nove smjernice imaju za cilj poboljšanje sveukupnog pristupa žena zdravstvenim uslugama prije trudnoće.

U periodu od 2014. do 2018, svake godine se izvrši 9.7 miliona abortusa u Kini, prema podacima Nacionalne zdravstvene komisije, iako nije precizirano koliki je udio medicinski preporučenih abortusa u ovom broju.

Uspored rast stanovništva

Iako je Kina i dalje najmnogoljudnija nacija na svijetu, posljednji popis stanovništva pokazao je da je rast stanovništva od 2011. do 2020. bio najsporiji od pedesetih godina prošlog stoljeća, a očekuje se da će se u narednih nekoliko godina još više usporiti.

Nakon što je godinama pokušavao ograničiti rast stanovništva, Peking sada obećava nove politike usmjerene na poticanje porodica da imaju više djece.

U junu je rečeno da će sada dopustiti parovima da umjesto dvoje imaju troje djece. Uvode se i nove poltike koje imaju za cilj smanjenje finansijskog opterećenja odgoja djece.

Prema izvještaju državnog istraživačkog centra iz 2005. godine, porodici u Kini za odgoj djeteta je potrebno 74.838 dolara (490.000 kineskih juana). Do 2020. godine, prema izvješatanju lokalnih medija, troškovi su porasli na čak 308.030 američkih dolara (1,99 miliona juana) – četiri puta više nego 2005. godine.

U međuvremenu je većina samohranih majki ostala bez zdravstvenog osiguranja te bilo kakve druge socijalne zaštite, a mnoge se također brinu da bi rađanje moglo naštetiti njihovoj karijeri.

Izvor: Agencije