Umro bivši alžirski predsjednik Abdelaziz Bouteflika

Veteran rata za nezavisnost vladao je zemljom dva desetljeća, prije nego što je odstupio sa predsjedničkog položaja u aprilu 2019. godine, kad su plan da zatraži peti mandat osujetili vojska i demonstranti.

Od 2013. godine, kada je doživio moždani udar, Abdelaziz Bouteflika se rijetko pojavljivao u javnosti (EPA)

Bivši alžirski predsjednik Abdelaziz Bouteflika umro je u 84. godini, nešto više od dvije godine pošto je, pod pritiskom višesedmičnih demonstracija protiv njegove vladavine, podnio ostavku.

Bouteflika, veteran alžirskog rata za nezavisnost, vladao je tom sjevernoafričkom zemljom dva desetljeća prije nego što je odstupio sa predsjedničkog položaja u aprilu 2019. godine, kad su njegov plan da zatraži peti mandat osujetili vojska i demonstranti.

Od 2013. godine, kad je doživio moždani udar, rijetko se pojavljivao u javnosti, prenosi Hina.

Nakon Bouteflikine ostavke, vlasti su u naporima da okončaju demonstracije kojima su se zahtijevale reforme pokrenule do tada neviđenu korupcijsku istragu i osudile na zatvorske kazne nekolicinu visokih dužnosnika, uključujući predsjednikovog brata i savjetnika Saida.

Prvi ministar vanjskih poslova

Bouteflika je postao prvi alžirski ministar vanjskih poslova i važna figura u pokretu nesvrstanih nakon rata za nezavisnost 1962. godine.

Kao predsjednik Generalne skupštine Ujednjenih naroda, 1974. godine pozvao je bivšeg palestinskog vođu Yassera Arafata da govori pred tim tijelom, a također je zatražio da Kina dobije mjesto u UN-u.

Prvi put je izabran za predsjednika 1999. godine, kad je dogovorio primirje s pobunjenicima i pokrenuo proces nacionalnog pomirenja, omogućivši uspostavu mira.

Za njegove tri od četiri izborne pobjede smatra se da su bile obilježene prevarom i nepravilnostima.

Izvor: Agencije