U tranzitu kroz Sloveniju do goriva bez COVID potvrde

Odluka Vlade vrijedi od subote, a isto izuzeće od prije vrijedi za one koji rade u međunarodnom transportu.

Putnici u tranzitu kroz Sloveniju smiju natočiti gorivo ako zemlju napuste u roku od 12 sati (EPA)

Putnici u tranzitu kroz Sloveniju smiju natočiti gorivo u svoje vozilo bez pokazivanja COVID potvrde ako zemlju napuste u roku od 12 sati, novom odlukom Vlade, koja ih je izuzela od novih restrikcija kojima se potiče vakcinisanje.

Odluka vrijedi od subote, a isto izuzeće od prije vrijedi za one koji rade u međunarodnom transportu, prenosi Hina.

Odluka Vlade da do 1. oktobra svi zaposleni u užem dijelu državne uprave moraju dobiti prvu dozu vakcine, a nakon toga u idućih mjesec dana i drugu, obuhvata oko 32.000 vladinih službenika, a uvod je nastojanje da se obavezno vakcinisanje primijeni i na druge sektore.

Epidemiolozi u Vladinoj stručnoj skupini kažu da će se eksponencijalni rast epidemije nastaviti najmanje do sredine oktobra.

Zato predlažu da se obavezno vakcinisanje za većinu uvede u trenutku kad na intenzivnim odjelima u bolnicama bude toliko teže oboljelih da oni popune dvije trećine maksimalno predviđenih kapaciteta.

Povećan interes za vakcinicaju

Premda zaoštravanje protuepidemijskih mjera nailazi na velike otpore u javnosti, pa im se protivi 40 posto ispitanih u nekim anketama, restrikcije su višestruko povećale interes za vakcinaciju, pa je rad centara za vakcinisanje produžen i na subotu i nedjelju.

Premda opozicija tvrdi da Vlada Janeza Janše loše upravlja epidemijom i da je nizak stepen vakcinacije posljedica Vladinih “nekonzistentnih” mjera, koje se često mijenjaju, te loše komunikacije i “zastrašivanja” ljudi zatvaranjem, slaže se da svijest o potrebi vakcinisanja treba povećati.

S druge strane, mnogo pravnih stručnjaka kaže da Vlada čini grešku što protuepidemijske mjere uvodi odlukama i uredbama.

Tvrde da bi “pale” na Ustavnom sudu Slovenije kada bi se poveo postupak provjere ustavnosti, jer ih treba regulirati posebnim zakonom.

Izvor: Agencije

Povezane

Takozvani PCT uslov – što znači da su osobe preboljele COVID-19, da su vakcinisane ili imaju negativan test na korona virus – bit će obavezan za sve zaposlenike koji su u kontaktu sa strankama.

12 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO