Los Angeles: Obavezna vakcinacija 630.000 učenika

Učenicima koji ne mogu pokazati potvrdu o vakcinisanju neće biti dopušteno pratiti nastavu u učionicama nakon završetka zimskog raspusta 11. januara.

Američki regulatori odobrili su korištenje vakcine Pfizer/BioNTech protiv COVID-19 za djecu od 12 do 15 godina (EPA)

Učenici u Los Angelesu stariji od 12 godina moraju biti vakcinisani protiv koronavirusa prije nego što se nakon zimskog raspusta iduće godine vrate u školske klupe, prenosi Anadolija.

Upravni odbor Jedinstvenog školskog okruga Los Angelesa izglasao je u četvrtak da se od svih otprilike 630.000 učenika očekuje vakcinacija – oni koji se bave sportom i drugim vannastavnim aktivnostima do kraja oktobra, a svi ostali do 19. decembra.

Učenicima koji ne mogu pokazati potvrdu o vakcinisanju neće biti dopušteno pratiti nastavu u učionicama nakon završetka zimskog raspusta 11. januara. Moraće pratiti nastavu na daljinu prema nezavisnom studijskom programu LAUSD-a.

Ne radi se o kršenju bilo čijih prava

“Ovdje se ne radi o kršenju bilo čijih prava. Radi se o obavljanju našeg posla kako bismo mogli osigurati javnim školama da djeca dolaze na nastavu i budu sigurna”, rekla je članica školskog odbora Monica Garcia.

Školski sistem u New Yorku, koji je najveći u SAD-u, odredio je obaveznu vakcinaciju za samo 20.000 učenika sportista u određenim sportovima za koje se smatra da su pod velikim rizikom od širenja virusa, kao što je hrvanje.

Američki regulatori odobrili su korištenje vakcine Pfizer/BioNTech protiv COVID-19 za djecu od 12 do 15 godina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada