ProPublica: Više milijardera, među njima Bezos i Musk, nisu plaćali porez

Istraga nezavisne organizacije pokazala je da vlasnik Amazona Jeff Bezos u 2007. i u 2011. nije platio nijedan savezni porez, a Elon Musk, čelnik Tesle, nije ga platio 2018.

Istraga je potvrdila da je više američkih milijardera nekoliko godina uspijevalo u potpunosti izbjeći plaćanje poreza na prihod (Reuters)

U jeku međunarodne rasprave o povećanju poreza za multinacionalne kompanije istraga nezavisne organizacije ProPublica potvrdila je da je više američkih milijardera nekoliko godina uspijevalo u potpunosti izbjeći plaćanje poreza na prihode, Hina prenosi AFP.

Ta organizacija sa sjedištem u New Yorku, koja na svojoj internetskoj stranici ističe da želi “osuditi zloupotrebu vlasti i izdaju povjerenja javnosti”, kaže da vlasnik Amazona Jeff Bezos u 2007. i u 2011. nije platio nijedan savezni porez, a Elon Musk, čelnik Tesle, nije ga platio 2018. godine.

Jeff Bezos i Elon Musk su među trojicom najbogatijih ljudi svijeta.

Pregled hiljada poreznih prijava

Poduzetnik i političar Michael Bloomberg, poslovni čovjek Carl Icahn i filantrop George Soros takođe su izbjegli plaćanje svih saveznih poreza u nekim godinama, dodaje se u tom izvještaju.

Organizacija je do tih zaključaka došla nakon što je pregledala hiljade poreznih prijava bogatih Amerikanaca tokom petnaest godina.

“Stavljene skupa one razaraju temelje američkog poreznog mita: da svi plaćaju svoj dio poreza i da najbogatiji plaćaju najviše”, pišu autori.

Na upit agencije France Pressea timovi Jeffa Bezosa, Elona Muska, Michaela Bloomberga, Carla Icahna i Georgea Sorosa nisu zasad dali nikakav komentar.

Izvor: Agencije