Oxford: Treća doza vakcine stvara jak imunološki odgovor

Za sada nema potvrde da je imunizacija dodatnom dozom potrebna, posebno imajući u vidu nestašice vakcina u pojedinim zemljama, napominju sa Univerziteta u Oxfordu.

Studija Univerziteta Oxford pokazala je da treća doza vakcine pojačava imunološki odgovor antitijela (EPA)

Treća doza vakcine, koju su razvili Univerzitet u Oxfordu i kompanija AstraZeneca, proizvodi snažan imunološki odgovor protiv COVID-19, saopćili su medicinski stručnjaci sa ovog univerziteta.

Iz Univerziteta ukazuju, međutim, da, za sada, nema potvrde da je imunizacija dodatnom dozom potrebna, posebno imajući u vidu nestašice vakcina u pojedinim zemljama, prenosi Tanjug.

Studija Univerziteta Oxford pokazala je da treća doza vakcine pojačava imunološki odgovor antitijela, dok se imunizacija drugom dozom može odgoditi do 45 sedmica i također doprinosi jačanju imuniteta.

‘Možda neće biti potrebna’

Andrew Pollard , direktor Oxford vakcina grupe, rekao je da je potvrđeno da ova vakcina pruža zaštitu od aktuelnih varijanti korona virusa tokom dužeg vremenskog perioda što, kako je ukazao, znači da dodatne doze vakcina možda neće biti potrebne, prenosi Glas Amerike.

“Potrebno je da budemo u poziciji u kojoj bismo mogli dati dodatne doze ukoliko se ispostavi da je to neophodno – ali trenutno nemamo nijedan dokaz da bi to mogao biti slučaj. U ovom trenutku veliki broj građana Velike Britanije su kompletno imunizovani. Tako da davanje trećih doza, dok pojedine države još ne raspolažu vakcinama protiv korona virusa, nije prihvatljivo”, rekao je Pollard.

Izvor: Agencije

Povezane

Evropska unija izgubila je pravni spor koji je pokrenula protiv te farmaceutske firme zbog kašnjenja u proizvodnji i isporuci vakcina protiv COVID-19, navodi kompanija.

Published On 18 Jun 2021

Vaxzevria je efikasna je u sprečavanju hospitalizacija, prijema u jedinici intenzivne njege i smrtnih slučajeva zbog COVID-19, navodi Evropska agencija za lijekova.

Published On 23 Apr 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO