Američki Vrhovni sud potvrdio Obamacare

To je treći put od 2010. godine da je Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti preživio pokušaje rušenja na sudu.

Obamacare je milionima Amerikanaca s niskim prihodima omogućio pristup zdravstvenom osiguranju (EPA)
Obamacare je milionima Amerikanaca s niskim prihodima omogućio pristup zdravstvenom osiguranju (EPA)

Američki Vrhovni sud podržao je zakon koji omogućava povoljno zdravstveno osiguranje svim Amerikancima, odbacivši pokušaje Teksasa i još 17 saveznih država pod vlašću republikanaca da sruše Obamacare.

To je treći put od 2010. godine da je Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti (ACA), jedna od najvećih ostavština bivšeg predsjednika Baracka Obame, preživio pokušaje rušenja na sudu, prenosi Hina, pozivajući se na BBC.

Odluka većinom sedam prema dva

Tužbu republikanaca podržao je bivši predsjednik Donald Trump, koji je obećao da će povući zakon kada je 2016. godine došao na vlast.

Zakonom se zabranjuje osiguravajućim kućama da uskraćuju usluge onima koji imaju nekih zdravstvenih tegoba.

Uz to je milionima Amerikanaca s niskim prihodima omogućio pristup zdravstvenom osiguranju.

Sudije su većinom sedam prema dva odlučile da podnositelji nemaju zakonsku osnovu za tužbu i stoga se nisu ni bavili pitanjem ustavnosti ključne odredbe zakona.

Po takozvanom individualnom mandatu, milioni ljudi u SAD-u morali su kupiti zdravstveno osiguranje ili se u suprotnom suočiti s novčanim kaznama.

Ta je odredba ostala u zakonu, no kazne zapravo nema, jer ju je Kongres pod kontrolom republikanaca 2017. godine sveo na nulu.

‘Pokriven’ 31 milion Amerikanaca

Stav sudija je sročio liberalni sudija Stephen Breyer: “Problem nije isključivo tehnički… Radilo se o prijetnji općem autoritetu neizabranih sudija da nadziru odluke izabrane vlade.”

Konzervativni sudija Samuel Alito nije se složio s većinom, uz Neila Gorsucha, sudiju kojeg je imenovao Trump.

Ranije ovoga mjeseca Bijela kuća je objavila da je zdravstvenim osiguranjem zahvaljujući Obamacareu pokriven rekordni 31 milion Amerikanaca.

Izvor: Agencije

Povezane

Vrhovni sud SAD-a saslušao je argumente pravnika Republikanske stranke u apelaciji protiv Zakona o dostupnoj zdravstvenoj zaštiti, popularno nazvanog Obamacare. Donald Trump je obećao ukinuti jedno od najvećih postignuća svog prethodnika u Bijeloj kući. Ali neki konzervativni suci su nagovijestili da, vjerojatno, neće poništiti zakon.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO