Hakeri ukrali privatne podatke više od tri miliona kupaca VW-a

Hakeri su kompromitirali sistem jednog vanjskog partnera Volkswagena i ukrali podatke kupaca iz SAD-a i Kanade.

Iz Volkswagena nisu objavili o kojem se dobavljaču radi (EPA)

Više od tri miliona ljudi u SAD-u i nekoliko desetaka hiljada kupaca u Kanadi postali su žrtve krađe podataka koju su proveli hakeri kompromitirajući sistem jednog vanjskog partnera Volkswagenove grupe (VW).

VW grupa potvrdila je da je njihova podružnica u SAD-u, koja je prikupljala podatke klijenta za potrebe marketinga i online prodaje, bila žrtva hakerskog napada, pri čemu su anonimni hakeri ukrali iz njenog sistema podatke više od 3,3 miliona ljudi, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Riječ je o podacima koji uključuju imena, telefonske brojeve, e-mail i adrese stanovanja, a u određenom broju slučajeva i VIN brojeve njihovih automobila, kao i brojeve vozačkih dozvola i brojeve socijalnog osiguranja, što su u SAD-u naročito osjetljivi podaci.

Ponuđena besplatna pomoć u zaštiti

Ukradeni podaci se odnose na kupce Volkswagenovih i Audijevih vozila, kao i one koji su kontaktirali ove kompanije interesujući se za moguću kupovinu vozila.

VW je saopštio da je već kontaktirao oko 90 hiljada klijenata kojima su ukradeni najosjetljiviji podaci i ponudio im besplatnu pomoć u zaštiti.

Krađa se dogodila u periodu između avgusta 2019. i maja 2021. godine.

Iz Volkswagena nisu objavili o kojem se dobavljaču radi.

Izvor: Agencije

Povezane

Najnoviji cyber napad na najvećeg svjetskog proizvođača mesa je dokaz da u globalno povezanom društvu gotovo sve zavisi od sigurnosti podataka.

Published On 08 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO