Uskoro odobrenje lijeka za usporavanje Alzheimera

Aducanumab, prvi lijek za koji se tvrdi da usporava razvoj Alzheimerove bolesti, mogao bi biti dostupan na tržištu do 2022. godine ako ga odobre regulatorna tijela u SAD-u.

Alzheimer je progresivna bolest mozga, koju karakterizira gubitak pamćenja, sposobnost rasuđivanja i promjena osobnosti (EPA - Ilustracija)

Aducanumab, prvi lijek za koji se tvrdi da usporava razvoj Alzheimerove bolesti, mogao bi biti dostupan na tržištu do 2022. godine ako ga odobre regulatorna tijela u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iz američke farmaceutske kompanije Biogen, koja već dugo radi na razvoju ovog medikamenta, kažu da bi aducanumab mogao postati prvi lijek koji će usporiti razvoj Alzheimerove bolesti u ranoj fazi, prenosi Hina, pozivajući se na britanske medije.

Uprava Biogena nada se da će u junu mjesec dobiti “zeleno svjetlo” regulatornih tijela te istodobno napominje da lijek ne liječi bolest, ali usporava pogoršanje stanja pacijenata, “čuvajući” njihovo pamćenje i sposobnost snalaženja u svakodnevnom životu.

Odluka FDA 7. juna

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) bi 7. juna trebala donijeti odluku o tomu hoće li odobriti upotrebu aducanumaba, a lijek bi nakon toga do početka jeseni mogao biti odobren i u Velikoj Britaniji, piše Daily Mirror.

Dr. Susan Kohlaas, voditeljica odjela istraživanja u britanskome centru Alzheimer's Research, rekla je da je uistinu važno ustanoviti kako će proći prve terapije koje utječu na razvoj bolesti te da potencijalno liječenje ovim lijekom pruža “veliku nadu”.

“Ovo bi uistinu mogao biti značajan korak u promjeni cijelog istraživačkog područja”, smatra Kohlaas.

Demencija uzrokuje kontinuirano propadanje funkcija mozga, što može utjecati na pamćenje, brzinu razmišljanja, govor, raspoloženje i kretanje.

Svrha aducanumaba, lijeka koji je razvila kompanija Biogen iz Massachusettsa, pridonijeti je “čišćenju” štetnih nakupina proteina iz mozga, nazvanih beta-amiloidi.

Preciznije, aducanumab cilja protein amiloid, koji formira velike naslage u mozgu u osoba koje boluju od Alzheimerove bolesti.

Efikasan u visokim dozama

Naučnici vjeruju da su te naslage toksične za moždane stanice i da bi njihovo uklanjanje uz pomoć ovog lijeka predstavljalo veliki korak u liječenju bolesti, premda ne i u potpunom izlječenju demencije.

Duže od deset godina u borbi protiv demencije farmaceutske kompanije nisu ponudile nikakav novi lijek.

Klinička istraživanja prošle su godine prekinuta jer su naučnici kazali kako im se čini da lijek ne djeluje.

No, iz Biogena su kasnije kazali da je prvobitna analiza rezultata bila netačna i da su kasnije prikupljeni rezultati istraživanja pokazali da je aducanumab efikasan u visokim dozama.

Alzheimer je progresivna bolest mozga, koju karakterizira gubitak pamćenja, sposobnost rasuđivanja i promjena osobnosti.

Osim što se radi o vodećem javnozdravstvenom problemu, ovaj poremećaj predstavlja najčešći oblik demencije koji zahtijeva pravodobno prepoznavanje i liječenje.

Predstoji ‘epidemija demencija’

S obzirom na to da se učestalost Alzheimera i ostalih demencija značajno povećava sa životnom dobi, a primjetan je i trend starenja svjetske populacije, očekuje se daljnji porast toga broja te nam, kako predviđaju stručnjaci, predstoji “epidemija demencija”.

Alzheimerovu bolest karakterizira neprimjetan početak i postupno pogoršanje mentalnog statusa.

U prvih nekoliko godina bolest ne mora pokazivati dramatične simptome, dok u kasnoj fazi bolesti bolesnik sve više ovisi o tuđoj pomoći.

Premda se bolest ne razvija na isti način kod svih bolesnika, u prosjeku njen razvoj traje desetak godina.

Izvor: Agencije