Colonial Pipeline platio hakerima gotovo pet miliona dolara otkupnine

Colonial Pipeline, najveći naftovod u SAD-u, platio je gotovo pet miliona američkih dolara istočnoevropskim hakerima nakon teškog kibernetičkog napada.

Nakon šestodnevnog isključenja, glavni američki naftovod, koji prenosi 100 miliona galona benzina, dizela i goriva za avione na dan, prenio je u četvrtak prve milione galona motornih goriva (EPA)

Colonial Pipeline, najveći naftovod u SAD-u, platio je gotovo pet miliona američkih dolara istočnoevropskim hakerima nakon teškog kibernetičkog napada koji je isključio najveću mrežu naftovoda u zemlji, prenio je u četvrtak Reuters pozivajući se na Bloomberg News.

Kompanija je platila veliku otkupninu kriptovalutom kojoj se ne može ući u trag nekoliko sati nakon napada, navodi se u izvještaju Bloomberga koji se poziva na dva izvora upoznata s transakcijom, prenosi Hina.

Colonial Pipeline još nije odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom.

Hakeri su operatoru naftovoda dali alat za deskripciju kako bi popravio računarsku mrežu nakon što su dobili novac, ali kompanija je upotrijebila vlastite backupe kako bi popravila sistem budući da je alat bio prespor, navodi Bloomberg News.

Posljedice napada

Nakon šestodnevnog isključenja, glavni američki naftovod, koji prenosi stotinu miliona galona benzina, dizela i goriva za avione na dan, prenio je u četvrtak prve milione galona motornih goriva.

Isključenje naftovoda prouzročilo je nestašicu benzina i proglašenje vanredne situacije od Virginije do Floride, dvije rafinerije morale su smanjiti proizvodnju, a utjecalo je i na opskrbu gorivom nekih zračnih kompanija.

FBI je optužio tajnovitu kriminalnu bandu DarkSide za kibernetički napad. Grupa, za koju se vjeruje da je bazirana u Rusiji ili istočnoj Evropi, nije direktno preuzela odgovornost, ali je u srijedu objavila da je probila sisteme tri druge kompanije, uključujući tehnološku kompaniju iz Illinoisa.

Izvor: Agencije