Britanija osniva stručnu skupinu za pripravnost za buduće pandemije

Grupa će pomoći osnažiti globalnu pripravnost za sljedeću pandemiju i ubrzati razvoj vakcina protiv budućih bolesti kad se pojave.

Britanija je također najavila 16 miliona funti više sredstava za Koaliciju za inovacije u epidemijskoj pripravnosti (EPA)
Britanija je također najavila 16 miliona funti više sredstava za Koaliciju za inovacije u epidemijskoj pripravnosti (EPA)

Britanija je u utorak saopćila da će osnovati novu međunarodnu stručnu skupinu koja će pomoći osnažiti globalnu pripravnost za sljedeću pandemiju i ubrzati razvoj vakcina protiv budućih bolesti kad se pojave, prenosi Hina.

Pokrenuto pod britanskim predsjedanjem G7, Partnerstvo za pripravnost za pandemiju (PPP) predstavit će se čelnicima G7 na samitu u junu i iznijeti mišljenje o tome kako postići cilj premijera Borisa Johnsona za razvoj vakcina protiv budućih bolesti u roku od 100 dana.

“Kao predsjedavajuće G7, Ujedinjeno Kraljevstvo je odlučno sarađivati sa svojim partnerima kako bi smanjili rizik od korona virusa i osnažili globalnu spremnost za buduće pandemije”, rekao je ministar zdravstva Matt Hancock uoči virtualnog dvodnevnog sastanka skupine.

Posvuda zaštititi ljude

“Ova nova stručna skupina usmjerit će naše napore u godinama koje su pred nama da posvuda zaštitimo ljude od novih bolesti i da sačuvamo živote.”

Na čelu PPP-a bit će glavni naučni savjetnik britanske vlade Patrick Vallance, a u upravljačkoj skupini bit će, među ostalim, rukovoditelji iz tvrtki koje su proizvele vakcine protiv COVID-a 19 – AstraZenece, Pfizera i Johnson & Johnsona kao i naučnici.

Britanija je također najavila 16 miliona funti više sredstava za Koaliciju za inovacije u epidemijskoj pripravnosti (CEPI) kao potporu globalnoj opskrbi vakcinama i razvoju vakcina.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO