Kina pozvala SAD da ukine sve sankcije Iranu

Peking je uvijek imao konstruktivnu ulogu, dok je Washington uzburkavao tenzije, rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova.

Američke sankcije su između ostalog usmjerene na iranski izvoz nafte (EPA)
Američke sankcije su između ostalog usmjerene na iranski izvoz nafte (EPA)

Vlasti Kine danas su pozvale administraciju SAD-a da ukine sve ilegalne sankcije koje je nametnula Iranu.

“Kina pozdravlja povratak SAD-a u iranski nuklearni sporazum i poziva američku administraciju da ukine sve ilegalne sankcije nametnute Iranu“, izjavila je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Kine Hua Chunying.

Kineski list Global Times prenosi da je Hua kazala da se zvanični Peking pošteno odnosi prema Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu (JCPOA), što je službeni naziv međunarodnog sporazuma koji je o iranskom nuklearnom programu postignut 2015. godine.

“Peking je uvijek imao konstruktivnu ulogu, dok je Washington uzburkavao tenzije povlačenjem iz nuklearnog sporazuma“, poručila je Hua, prenijela je Anadolija.

Xi prvi lider koji je posjetio Iran nakon sporazuma

Kina je već nekoliko puta upozoravala na sankcije koje je SAD prvenstveno uveo Iranu na izvoz nafte.

Kineski predsjednik Xi Jinping je 2016. godine posjetio Iran i bio je prvi svjetski lider koji je doputovao u Teheran nakon što je potpisan nuklearni sporazum.

Prošlog mjeseca su Kina i Iran potpisali sporazum o 25-godišnjoj saradnji u okviru realizacije inicijative “Pojas i put“.

Riječ je o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u svijetu kojeg je Kina predstavila prije pet godina.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO