Ministar odbrane SAD-a u prvoj posjeti Izraelu

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lloyd Austin doputovao je nedjelju ujutro u prvu posjetu Izraelu.

Očekuje se da će američki ministar odbrane pokušati da umanji zabrinutost Izraela povodom regionalnih sigurnosnih pitanja (EPA)

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lloyd Austin doputovao je nedjelju ujutro u prvu posjetu Izraelu, što je i prva zvanična posjeta jednog visokog zvaničnika administracije američkog predsjednika Joea Bidena toj državi.

Prema planu dvodnevne posjete, predviđeno je da se Austin sretne sa premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom koji je ranije izrazio zabrinutost zbog novog odnosa Washingtona prema Teheranu, i izraelskim ministrom odbrane Bennyjem Ganzom.

Regionalna pitanja

Očekuje se da će američki ministar odbrane pokušati da umanji zabrinutost Izraela povodom regionalnih sigurnosnih pitanja, dok istovremeno Washington pokušava da obnovi pregovore sa Iranom o povratku SAD-a u okvire pregovaračkog procesa i iranskog nuklearnog dila iz 2015. godine, ali, prema navodima zvaničnika biće riječi i o izvozu američkog naoružanja u Izrael prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Iran i Izrael se uzajamno optužuju za sabotaže svojih brodova, a Sirija je optužila Izrael za zračne udare, dok Jerusalem uzvraća da pokušava da spriječi gomilanje iranskih oružanih snaga u Siriji.

Izvor: Agencije