WHO: Porijeklo korone bit će poznato za nekoliko godina

Životinjski svijet je najvjerovatnije objašnjenje toga kako je korona virus stigao u Wuhan, kaže jedan od čelnika misije Svjetske zdravstvene organizacije u Kini.

Čelnici WHO-a su nedavno u Kini istraživali korijene korona virusa (EPA)
Čelnici WHO-a su nedavno u Kini istraživali korijene korona virusa (EPA)

Jedan od čelnika nedavne misije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Kini koja je istraživala korijene korona virusa očekuje da će eksperti “prilično skoro, u narednih nekoliko godina”, saznati šta je pokrenulo pandemiju.

Predsjednik EcoHealth alijanse Peter Daszak ocijenio je da bi kolektivna naučna istraživanja mogla utvrditi kako su životinje koje nose COVID-19 mogle zaraziti prve ljude u Wuhanu, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

“Postojao je provodnik iz Wuhana do pokrajina u južnoj Kini, gdje su najbliži srodnici korona virusa pronađeni u slijepim miševima”, kazao je on na brifingu za novinare.

Životinjski svijet objašnjenje pandemije

Rekao je da je životinjski svijet najvjerovatnije objašnjenje toga kako je korona virus stigao u Wuhan, gdje su prvi slučajevi zaraze kod ljudi primijećeni u decembru 2019. godine.

Tu hipotezu, kazao je Dsaszak, “najsnažnije su podržali WHO i kineska strana”.

Daszak i njegove kolege trebaju objaviti izvještaj već u narednoj sedmici o početnim zaključcima njihove nedavne misije u Wuhanu.

Oni su, između ostalog, zaključili kako je “izuzetno malo vjerovatno” da je pandemija rezultat laboratorijskog incidenta.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO