Biden zadržava namete na aluminij iz Emirata

Administracija novog američkog predsjednika je ranije pauzirala dogovorenu prodaju 50 borbenih aviona F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Tarifa za aluminijum će biti efikasnija u zaštiti domaćih proizvođača nego 'neprovjerena kvota' koju je najavio Donald Trump (Bloomberg)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden zadržat će tarifnu stopu od 10 posto na uvoz aluminija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, što je promjena odluke Donalda Trumpa da se okončaju nameti posljednjeg dana na poziciji predsjednika, objavila je Bijela kuća.

Bidenov republikanski prethodnik je 20. januara objavio kako će izuzeti UAE od tarifa na većinu uvoza aluminija, istakavši kako su dvije države postigle dogovor o kvotama.

Taj izuzetak je trebao stupiti na snagu u srijedu, prenosi Al Jazeera English, pozivajući se na agencije.

‘Ugrožena nacionalna sigurnost’

Trump je odobrio izuzimanje ubrzo nakon što je okarakterizirao UAE kao “velikog sigurnosnog partnera“ i potpisao dogovor o prodaji 50 borbenih aviona F-35.

Prošle sedmice je Bidenova administracija objavila kako će i taj posao privremeno obustaviti i revidirati, kao još neke.

U odluci Bijele kuće od ponedjeljka navečer se navodi kako će tarifa za aluminij biti efikasnija u zaštiti domaćih proizvođača nego “neprovjerena kvota“ koju je najavio Trump.

“„Prema mom stajalištu, dostupni dokazi pokazuju kako uvozi iz UAE-a još uvijek mogu poremetiti domaću proizvodnju i stoga su prijetnja za našu nacionalnu sigurnost. Smatram neophodnim i podesnim da, u skladu s našim nacionalnim sigurnosnim interesima, zadržimo tarifnu politiku kada je riječ o uvozu aluminijskih proizvoda iz UAE-a“, naveo je Biden.

Još nema komentara emiratske ambasade iz Washingtona.

Biden nije komentirao šire veze s UAE-om oko prodaje naoružanja, fokusiravši se na probleme američke aluminijske industrije, sektora koji se smatra ključnim za državnu sigurnost.

Tarife su i dalje neophodne

Prema vrijednosti, aluminij je na prvom mjestu dobara koje UAE izvozi u SAD.

Ova arapska država je prodala ovog metala u vrijednosti 1,3 milijardi dolara tokom 2019. godine američkim kupcima.

Trump je prvo nametnuo tarife 2018. godine kako bi oživio uspavane pogone aluminija, otvorio zatvorene topionice i pojačao domaću proizvodnju blokiravši američku ovisnost o stranim proizvođačima, naveo je Biden i dodao kako su tarife i dalje neophodne.

Izvor: Al Jazeera i agencije