Guterres pozvao na formiranje globalnog plana vakcinacije

Svijetu je hitno potreban globalni plan vakcinacije koji bi okupio sve one koji imaju moć́, naučnu stručnost i potrebne proizvodne i finansijske kapacitete, rekao je Guterres.

Generalni sekretar UN-a ocijenio je da je G20 u dobrom položaju da formira hitnu radnu grupu koja bi pripremila globalni plan vakcinacije i koordinirala njegovu primjenu i finansiranje (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je u srijedu Grupu 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju (G20) da sastavi “globalni plan vakcinacije” tako da niko ne bude zaboravljen u borbi protiv korona virusa.

“Svijetu je hitno potreban globalni plan vakcinacije koji bi okupio sve one koji imaju moć́, naučnu stručnost i potrebne proizvodne i finansijske kapacitete”, rekao je Guterres na ministarskom sastanku zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a, prenosi Beta.

Dobar položaj

Generalni sekretar UN-a ocijenio je da je G20 u dobrom položaju da formira hitnu radnu grupu koja bi pripremila globalni plan vakcinacije i koordinirala njegovu primjenu i finansiranje.

“Radna grupa trebalo bi da obuhvati sve zemlje u kojima postoji kapacitet za razvoj vakcina ili njihovu proizvodnju ukoliko postoje licence, kao i Svjetsku zdravstvenu organizaciju, druge relevantne tehničke organizacije i svjetske finansijske institucije”, rekao je Guterres.

Među 15 članova Vijeća sigurnosti najveći proizvođači vakcina su – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Indija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada