Institucije engleskog nogometa pozvale Facebook i Twitter na borbu protiv rasizma

Engleski savez, Premier liga, nogometaši i asocijacije sudija uputili su otvoreno pismo s upozorenjem na porast rasističkih poruka na društvenim mrežama.

Proteklih godina na meti rasista bili su i Muhammed Salah, Paul Pogba i Marcus Rashford (Arhiva)

Vodeće institucije engleskog nogometa pozvale su stranice društvenih mreža Twitter i Facebook da hitno djeluju protiv rasističkih objava.

Engleski nogometni savez, Premier liga i Engleska nogometna liga te nogometaši i asocijacije sudijaca uputili su otvoreno pismo obraćajući se izvršnim direktorima Twittera i Facebooka, Jacku Dorseyu i Marku Zuckerbergu.

U pismu se ukazuje na porast rasističkih poruka prema nogometašima i sudijama na društvenim mrežama.

“Vaš neuspjeh u vezi s tim pitanjem naveo je počinitelje da misle da se do njih ne može doći. Stalni protok rasističkih i diskriminirajućih poruka sam sebe hrani i što se više tolerira, to postaje normalno i prihvaćeno ponašanje”, navedeno je u saopćenju.

Mnogi igrači meta rasističkih poruka

Od platformi društvenih medija zatraženo je da uspostave mehanizam za filtriranje i blokiranje rasističkih izraza prije nego što se podijele, na poboljšanje postupaka provjere identiteta i pomoć pravosudnim tijelima u identificiranju ljudi koji dijele ilegalne diskriminirajuće materijale.

Nogometaši Manchester Uniteda Anthony Martial i Axel Tuanzebe te Antonio Rudiger i Reece James iz Chelseaja posljednjih su sedmica izloženi rasističkim porukama na društvenim mrežama.

Proteklih godina na meti rasista bili su i nogometaši Muhammed Salah (Liverpool), Paul Pogba i Marcus Rashford (Manchester United).

Izvor: Agencije