FED: Američka ekonomija daleko od snažnog tržišta rada

Predsjedavajući Sistema federalnih rezervi Jerome Powell izjavio je da je kriza izazvana pandemijom posebno teško pogodila sektor zabave i ugostiteljstva.

Kriza izazvana pandemijom posebno teško pogodila je sektor zabave i ugostiteljstva (EPA)

Predsjedavajući Sistema federalnih rezervi (FED) Sjedinjenih Američkih Država Jerome Powell izjavio je da je američka ekonomija daleko od toga da ima snažno tržište rada.

“U posljednjih nekoliko mjeseci poboljšanje uvjeta na tržištu rada usporeno je jer je stopa zaraze korona virusom naglo porasla”, rekao je on u obraćanju u njujorškom Ekonomskom klubu, lokalnoj nevladinoj organizaciji.

Naglasio je da je kriza izazvana pandemijom posebno teško pogodila sektor zabave i ugostiteljstva, prenosi Anadolija.

“Konkretno, broj radnih mjesta u sektoru zabave i ugostiteljstva smanjen je za pola miliona u decembru te za dodatnih 61.000 u januaru”, dodao je Powell.

Cilj FED-a dugoročno zapošljavanje

Istakao je da je porast nezaposlenosti na početku pandemije gotovo u potpunosti bio posljedica privremenog gubitka posla, ali trajni gubitak radnih mjesta povećao se dok su se neki sektori privrede nastavili boriti s pandemijom korona virusa.

Napominjući da je cilj FED-a dugoročno zapošljavanje, Powell je kazao da Centralna banka želi održati snažno tržište rada bez izazivanja neželjenog povećanja inflacije.

“S obzirom na broj ljudi koji su izgubili posao i vjerovatnoću da će neki imati problema da pronađu posao u postpandemijskom periodu, postizanje i održavanje maksimalne zaposlenosti zahtijevat će mnogo više od snažne monetarne politike”, naglasio je Powell.

Prema podacima Ministarstva rada, stopa nezaposlenosti u SAD-u opala je za 0,4 procenta, na 6,3 posto, u januaru u odnosu na prethodni mjesec, ali najveća svjetska ekonomija i dalje bilježi 10,1 milion nezaposlenih.

Izvor: Agencije