Blokirana Bidenova uredba o obaveznoj vakcinaciji u 10 država

U sudskoj odluci je navedeno da federalni centri za medicinsku njegu i pomoć nemaju jasna ovlaštenja od Kongresa da narede zaposlenima koji učestvuju u dva vladina programa zdravstvene zaštite za starije, invalidne i siromašne da se vakcinišu.

Današnja sudska odluka je druga koja je blokirala provođenje uredbe o obaveznoj vakcinaciji (EPA)

Federalni sudija blokirao je danas uredbu administracije predsjednika Josepha Bidena o obaveznoj vakcinaciji hiljada zdravstvenih radnika u 10 država koje su podnijele tužbu.

U sudskoj odluci je navedeno da federalni centri za medicinsku njegu i pomoć nemaju jasna ovlaštenja od Kongresa da narede zaposlenima koji učestvuju u dva vladina programa zdravstvene zaštite za starije, invalidne i siromašne da se vakcinišu, prenosi Beta.

Preliminarna zabrana američkog okružnog sudije Matthewa Schelpa sa sjedištem u St. Louisu odnosi se na države koje su podnijele tužbu: Alasku, Arkansas, Iowu, Kansas, Missouri, Nebrascu, New Hampshire, Sjevernu Dakotu, South Dakotu i Wyoming. Slične tužbe su u toku i u drugim državama.

Bidenova uredba o obaveznoj vakcinaciji obuhvata više od 17 miliona radnika širom zemlje u oko 76.000 zdravstvenih ustanova i pružalaca zdravstvene kućne njege, koji do 6. decembra treba da prime prvu dozu a drugu do 4. januara.

Prekoračenje ovlaštenja

Današnja sudska odluka je druga koja je blokirala provođenje uredbe o obaveznoj vakcinaciji.

Federalni sud je ranije suspendovao odluku administracije o obaveznoj vakcinaciji u kompanijama koje imaju više od 100 zaposlenih.

Sudija je naveo da su federalni zvaničnici vjerovatno prekoračili svoja zakonska ovlaštenja.

Glavni tužilac Misurija Eric Schmitt koji je podnio tužbu u ime država, rekao je da uredba o obaveznoj vakcinaciji predstavlja  “prekoračenje ovlaštenja” od strane onih koji “korona virus koriste kao oružje” za kontrolu nad ljudima.

Izvor: Agencije