Francuska do kraja godine zatvara još sedam džamija i udruženja

Francuska će do kraja ove godine zatvoriti još sedam džamija i udruženja za koje se sumnja da promoviraju ‘radikalni islamizam’.

Ustavno vijeće Francuske u augustu ove godine je odobrilo je kontroverzni zakon o 'anti-separatizmu' koji je kritiziran zbog marginaliziranja muslimana (EPA)

Francuska će do kraja ove godine zatvoriti još sedam džamija i udruženja za koje se sumnja da promoviraju “radikalni islamizam”, objavio je u utorak ministar unutrašnjih poslova te zemlje Gerald Darmanin.

Darmanin je pozdravio odluku o zatvaranju džamije u gradu Allonnesu na šest mjeseci na osnovu optužbi da brani “radikalni islam”, prenosi Anadolija.

Francuski ministar je rekao da su zaplijenjeni i bankovni računi upravitelja džamije, dodajući da je u zemlji zatvoreno 13 udruženja otkako je predsjednik Emmanuel Macron preuzeo dužnost.

Napominjući da su 92 od 2.500 džamija u zemlji zatvorene kao rezultat inspekcijskih nadzora, Darmanin je rekao da su od septembra 2020. godine za 36.000 stranaca otkazane boravišne dozvole zbog toga što ti pojedinci ugrožavaju javni red.

Ustavno vijeće Francuske u augustu ove godine je odobrilo je kontroverzni zakon o “anti-separatizmu” koji je kritiziran zbog marginaliziranja muslimana.

Zakon je u julu usvojila Narodna skupština, uprkos snažnom protivljenju desničarskih i ljevičarskih zastupnika.

Vlada tvrdi da zakon ima za cilj jačanje francuskog sekularnog sistema, ali kritičari smatraju da ograničava vjerske slobode i marginalizira muslimane.

Kritika nacrta

Nacrt je kritiziran zbog marginaliziranja francuske muslimanske zajednice – najveće u Evropi, sa 3,35 miliona pripadnika – i nametanje ograničenja u mnogim aspektima njihovih života.

Zakon dozvoljava zvaničnicima da interveniraju u džamijama i udruženjima odgovornim za njihovu administraciju, kao i da kontroliraju finansije muslimanskih udruženja i nevladinih organizacija.

Prema zakonu, pacijentima je zabranjeno da biraju doktora na osnovu spola iz vjerskih ili drugih razloga, a “sekularno obrazovanje” je postalo obavezno za sve državne službenike.

Francuska je zbog marginalizacije muslimana kritizirana od međunarodnih i nevladinih organizacija, posebno Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO