Parlament Portugala podržao legalizaciju eutanazije

Stariji od 18 godina imat će pravo zatražiti pomoć u okončanju života ako su u terminalnoj fazi bolesti ili pate od ‘trajne i nepodnošljive’ boli.

Postupak eutanazije bit će dostupan samo državljanima Portugala i onima s legalnim boravištem (Reuters)

Parlament Portugala izglasao je u petak legalizaciju eutanazije, čime je otvoren put da Portugal postane sedma zemlja u svijetu koja će omogućiti smrtno bolesnim pacijentima da im se ubrza kraj života.

Stariji od 18 godina imat će pravo zatražiti pomoć u okončanju života ako su u terminalnoj fazi bolesti ili pate od “trajne i nepodnošljive” boli, osim ako se smatra da nisu mentalno sposobni donijeti takvu odluku, prenosi Hina.

Postupak eutanazije bit će dostupan samo državljanima Portugala i onima s legalnim boravištem, kako bi se spriječilo ljude da putuju u Portugal kako bi dobili medicinsku pomoć kojom bi im se okončao život.

Kritika na tajming zakona

Zakon je sada u rukama konzervativnog predsjednika Marcela Rebela de Souse, koji ga treba konačno odobriti.

Ranije je rekao da će poštovati ishod glasanja u Parlamentu.

Neki su kritizirali trenutak glasanja.

Opoziciona stranka PSD je saopćila da je zbog pandemije korona virusa u Portugala postojala “velika anksioznost, veliki strah među ljudima koji ima veze s pitanjima života i smrti”.

Dvije skupine, koje upravljaju većinom portugalskih domova za njegu teško pogođenih u pandemiji, napisale su u pismu Parlamentu da “odobrenje eutanazije predstavlja nepoštivanje svih tih ljudi”.

Revolucija karanfila i reforme

No, čelnica parlamentarne stranke Ljudi, životinje, priroda Ines Real rekla je da je “nepošteno pozivati se na iznimno težak trenutak u zemlji… kako bi se miješale smrti povezane s COVID-19 sa zakonodavnim procesom čiji je cilj omogućiti eutanaziju onima koji pate”.

Portugal, većinski katolička zemlja, koja je bila pod fašističkim režimom veliki dio 20. vijeka do Revolucije karanfila 1974. godine, od tada je napredovala u liberalnim reformama.

Portugal je legalizirao abortus 2007. i dozvolio istospolne brakove 2010. godine.

Izvor: Agencije